Najprej pripravimo vlečeno testo iz navedenih sestavin. Namažemo ga z oljem, zavijemo v folijo in pustimo počivati pol ure. Na oljčnem olju prepražimo koščke pršuta ali (in) pancete in klobasnega nadeva. Ko je meso prepraženo, ga odstavimo in dodamo nariban sir, poper in začimbe po želji. Zmešamo. Testo razvlečemo in ga namažemo z nadevom, potresemo z drobtinami in zvijemo v zvitek. Zvitek zavijemo v krpo, ki smo jo potresli z drobtinami, in v slani vodi kuhamo 30-40 minut. Štruklje postrežemo tople, zabeljene z drobtinami in ribanim sirom, ki smo jih prepražili na maslu.
-
EXTRA_FIELDS_PRICE
80 minut
Količine za 5 oseb:
Vlečeno testo: 25 dag bele moke, 2 žlici olja, 1 jajce, sol, 1-1,5 dl mlačne vode Nadev (količine sestavin določimo po želji): koščki pršuta ali mesa (nadeva) od klobas, narezana panceta, nariban ovčji sir, oljčno olje, krušne drobtine, sol, poper, začimbe po želji.
-
ENROLL_THIS_COURSES
-
Pomembno mesto pri obrokih imajo močnate jedi. Priljubljen je kruh iz različnih mok, obogaten z raznimi dodatki. Zelo okusni so domač koruzni, figov, mlečni, rženi in kruh z oljkami. Posebno mesto med močnatimi jedmi ima v Istri nakelda. Osnovni sestavini sta drobtine starega kruha ter šetraj, ostale pa se krajevno razlikujejo. Iz pšenične moke, jajc in vode pripravljena pašta je tradicionalno eno izmed osnovih živil. Blečići, makaroni, široki rezanci in fuži se ponujajo z različnimi omakami. Čeprav so njoki avstrijski, so jih Istrani vzeli za svoje. Pripravljajo krompirjeve, močnate, kruhove, sirove in njoke s pšeničnim zdrobom. Številne istrske jedi brez polente, pa naj bo iz koruzne ali pšenične moke, ne pridejo do izraza. Priljubljeni štruklji, pripravljeni iz večinoma vlečenega testa, nadevani s sirom, skuto, špinačo, pršutom, krompirjem, jabolki, orehi in zelišči, so bili v Istri nekoč predvsem praznična jed. (Pucer, 2000; Bogataj 2007).