Očiščene, soljene in pomokane sardele spečemo na oljčnem olju ter jih zložimo v
globljo servirno posodo. Na ostanku olja prepražimo na tanke rezine narezano čebulo,
toda le toliko, da ovene. Dodamo sesekljan česen, prilijemo kis in vino. Dodamo vse
začimbe in sesekljan peteršilj. Prevremo in šavor zlijemo na sardele, da jih prekrije. Ko
se ohladijo, jih damo v hladilnik, kjer naj stojijo vsaj pol dneva, da se dobro prepojijo s
šavorjem. Serviramo jih z rezinami limone.
Sardele v šavorju
Additional Info
- Čas priprave:: 30 minut
-
Sestavine:
(Količine za 4 osebe):
75 dag sardel
sol
ostra moka za pomokanje
8 dag oljčnega olja
20 dag čebule
4 stroki česna
1 dl blagega vinskega kisa
1,25 dl belega vina (malvazije)
sol,
10 zrn popra
8 brinovih jagod
lovorov list,
rožmarin
peteršilj
4
- Kratek opis: Sardele (sardoni) "na šavor" so dokaj stara mornarska hrana. Osnovne sestavine so sveže plave ribe (sardoni/sardele) na šavor (ocvrte in marinirane s kisom in čebulo), ker so bile tako dlje časa obstojne, čebula pa proti skorbutu. Sčasoma so šavorju dodali še nekatere druge sestavine, kot so rozine, pinjole in belo vino. Seveda pa ne sme manjkati lovorov list, ki da jedi še poseben okus. Seveda pa ne sme manjkati lovorov list, ki da jedi še poseben okus. Sicer obstaja več inačic za pripravo šavorja. Tako pripravljene ribe postavimo na hladno oziroma v hladilnik in ponudimo naslednji dan. Več dni, ko so v hladilniku, boljše so. V pisnih virih se prvič omenja v začetku 14. stoletja (okoli leta 1300), v času ko je bilo to območje pod Beneško republiko, njen izvor pa je zagotovo starejši. Beseda šavor; italijansko svor (v beneško- istrskem dialektu saor) izvira iz sapor oziroma sapore in pomeni okus, okusno.