Šparglje operemo in narežemo na 1 do 2 cm dolge koščke, in sicer od vrha navzdol, dokler je steblo mehko. Jih osušimo in damo v ponev na vroče olje, da spustijo sok in se tako zmehčajo. Solimo in popramo. Ko so šparglji mehki, dodamo stepena jajca, premešamo in cvremo, dokler jajca ne zakrknejo. Postrežemo z domačim črnim kruhom.
Fritaja s šparglji
Additional Info
- Čas priprave:: 40 minut
-
Sestavine:
Šparglji
oljčno olje
sol
poper
domač črn kruh
- Kratek opis: V preteklosti sta bili obmorska in celinska istrska kuhinja (v zaledju) ločeni, kar je seveda povsem razumljivo. Prva je temeljila po večini na ribah, mehkužcih in morskih sadežih, druga pa na testeninah in zelenjavi. Dandanes te ločitve ni več, zato lahko govorimo o istrski kuhinji. Lep primer stapljanja obalne kuhinje s tisto v zaledju so sipe z blitvo in polento. Fritaje lahko ločimo na mesne in zelenjavne. Zelenjavnih ali rastlinskih pa je cela paleta: s špargo, s peski (poganjki cvetov mladega rdečega česna), rdečim radičem, bučkami, čebulo (in šalšo), raznimi zdravilnimi rastlinami in zelišči itd. Naštetim lahko dodamo tudi koščke pancete ali pršuta.
Published in
Zelenjavne jedi