Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Bobiči s paradižnikom

V lonec z vodo damo mlad fižol, paradižnik in olupljen, na kose narezan, krompir. Če se odločite, da boste pripravili bobiče s prekajenim svinjskim mesom, ga dajte kuhat na začetku. Dodamo pešto, sol in poper. Ko je fižol na pol kuhan, dodamo koruzno zrnje in kuhamo naprej na zmernem ognju. Preden je vse kuhano, vzamemo iz lonca krompir, ga s kuhalnico zgnetemo in vrnemo v mineštro, da jo tako zgostimo.

Ponekod dajo v bobiče tudi sesekljano čebulo, zeleno in korenček, namesto s peštom pa jih zabelijo z oljčnim oljem.

Vir: Istrska kuhinja, Alberto Pucer, založba Kmečki glas (2000) in http://www.koper.si/index.php?page=staticplus&item=2001262&tree_root=4

 

Additional Info

  • Čas priprave:: 40 minut
  • Sestavine:

    zrna petih koruznih storžev

    približno 400 g mladega fižola v zrnju

    4 srednje velike krompirji

    za zabelo pešto ali oljčno olje

    sol

    poper

    4 stroki česna

    4 večje vejice peteršilja

    4 žlice šalše

    ali

    2 zrela olupljena paradižnika

  • Kratek opis: Čas mlade koruze (julija, avgusta) je tudi čas bobičev, iz katerih skuhamo tipično istrsko mineštro. Pripravimo jo lahko na različne načine, osnova pa je vedno koruzno zrnje. Danes ga dobimo vloženega v kozarcih ali zamrznjenega in tako bobiče lahko skuhamo v vsakem letnem času. Najboljši pa so iz svežih, še mlečnih zrn, torej iz mlade koruze. Storže mlade koruze olupimo in populimo koruzne laske. Operemo jih in z nožem odstranimo mlečna zrna s storža. Iz teh skuhamo prave bobiče, ki jih zabelimo s peštom oziroma tacom ali oljčnim oljem. Ponujam vam dva recepta za bobiče, prvega brez šalše oziroma paradižnika, drugega pa z njim. V poletnem času običajno pripravljamo bobice s svežim, zrelim paradižnikom. Ponekod pa dajo v bobiče tudi sesekljano zeleno, narezan korenček in razne začimbe. Bobiči bodo še boljši, če bo "vanje stopil prasec".
Read 1853 times petek, 09 julij 2021 04:03
More in this category: « Riži - biži Jajčevci iz pečice »

Novo na portalu

cache/resized/ff40da65aaf45f55d00759b05d5ecabd.jpg
Cerkve in samostani
cache/resized/0da082dadf5d9d8900268a734cc367fd.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/8fbda58407092acf0f82c48bf0198024.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/297013aec5d82987697c70052b65a601.jpg
Cerkve in samostani
cache/resized/4e9e6715c6591325828bb31780e7f15d.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/1abcf96731c750629e18e125f8565cc4.jpg
Pisana zgodovina

Recepti

  • Ribje jedi
    Ribje jedi
  • Mesne jedi
    Mesne jedi
  • Zelenjavne jedi
    Zelenjavne jedi
  • Testenine
    Testenine
  • Marmelade, sokovi, sladice
    Marmelade, sokovi, ...

Na strani je 105 gostov in ni članov .

Top