Postopek za pripravo kakijeve marmelade:
Kakije najprej operemo in jih narežemo na četrtine, lupiti pa jih ni treba.
Nato damo kakije v lonec in jih pretlačimo s paličnim mešalnikom v kompaktno, gladko zmes.
Ko smo dobili gladko zmes, dodamo jabolki, ki smo ju predhodno razrezali na nekaj manjših kosov.
Zdaj spet s paličnim mešalnikom vse skupaj pretlačimo.
Ko smo dobili gladko zmes od kakija in jabolk, vanjo vmešamo sladkor, vanilijevo aromo, rum, limonin sok in vanilijev sladkor. Vse dobro premešamo.
Lonec postavimo na ogenj in kuhamo na zmerni temperaturi ob neprestanem mešanju. Pazite, da ne boste kuhalnice odložili in pozabili na mešanje, saj se lahko marmelada na dnu lonca zažge in več ne bo okusna. Na zmernem ognju mešamo do vretja, potem pa še nekje 15 minut, dokler se ne začne gostiti.
Čeprav lahko zasledimo, da naj se kakijeva marmelada niti ne bi dovolj zgostila, to za pričujoči recept ne velja, saj jabolki in limonin sok poskrbijo, da je marmelada v kratkem času še kako kompaktna. Še vročo marmelado nalijemo v vroče in sterilizirane kozarčke.
Kozarčke tesno zapremo in jih zlagamo v košaro, ki smo jo obložili z debelo odejo. Priporočam, da kozarčke najprej obrnete na glavo, torej na pokrovček, saj se bo tako naredil naravni vakuum in manj možnosti bo, da bi v kozarec uhajal zrak. Tako zložene kozarčke potem pokrijemo z odejo in jih pustimo, da se na sobni temperaturi počasi ohlajajo. Po 30 minutah lahko kozarčke obrnete, saj je vakuum že naredil svoje.
Vir: https://oblizniprste.si/slastni-nasveti/ozimnica/odlicna-preprosta-kakijeva-marmelada/