Paradni mineštri sta bobiči in paštafažoj.
Bobiči | Pašta fižol |
Veliko je različnih zelenjavnih minešter, kot so: poletna zelenjavna mineštra, ječmenova mineštra, riži-biži mineštra in jota, pripravljena brez krompirja. Na star način pripravljena mineštra se zabeli s peštom, ki se pripravi tako, da se fino sesekljajo domača panceta, česen in peteršilj. Danes mineštro pogosteje zabelijo z oljčnim oljem.
Riži biži | Jota |
Nedelje in praznike so v preteklosti označevale goveja, kokošja in ribja juha. Razen dejstva, da se danes pogosteje uživajo, se niso kaj dosti spremenile.
Domača kokošja juha | Ribja juha | Mineštra |
Vrsto receptov za jedi najdete na tej povezavi.
Vir:
Živković, Milica in Poklar Vatovec, Tamara. Istrska kulinarika. avgust 2009.
To delo je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno- Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija licenco.