Priprava:
V kozici na oljčnem olju popražimo na koščke narezano slanino, narezano čebulo ter sesekljan česen in peteršilj. Dodamo šalšo, sol, poper, vampe, premešamo, zalijemo z vodo in kuhamo na zmernem ognju. Malo preden so kuhani dodamo še žlico drobtin, da se tako zgostijo. Damo v krožnik, potrosimo z naribanim parmezanom in ponudimo s polento oziroma kruhom.
-
EXTRA_FIELDS_PRICE
np
Potrebujemo:
1 kg očiščenih skuhanih in narezanih govejih vampov, 10 dag pancete, svinjsko mast (ali oljčno olje), 2 stroka česna, peščico peteršilja, sol, poper, juho za polivanje in parmezan. -
ENROLL_THIS_COURSES
-
V preteklosti so bili tripe (vampi) v slovenski Istri zelo cenjena in čislana jed. Nastal je celo pregovor, ki pravi "Le tripe xe un magnar bon per el san, e bon per il mala'" kar pomeni, da so vampi dobra jed tako za zdrave kot bolne. Kasneje so dobile vzdevek "hrana revežev", kar pa nekoč niso bile. Nasprotno, na mizi so bile za marendo tudi na porokah vse do povojnih časov. Tudi ko so hodili naši predniki po opravkih v mesta, so si privoščili vampe – kdor si jih je seveda lahko, saj so bile nekaj izvrstnega in dražje od ostalih jedi. Pa še to, da so nekoč pripravljali tudi ovčje tripe. Ko se je v kuhinji uveljavil paradižnik, so začeli tripe pripravljati »na rdeče«, najprej s paradižnikovim koncentratom iz tube (konšerva), nato s šalšo. Ponekod so jih »oplemenitili« s koščki pancete, zabelili s peštom ali tacom in ponudili z naribanim ovčjim sirom oziroma parmezanom.