Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit
Promocija suhega zida Mrgar (ovčja staja) na Krku

Promocija suhega zida

Promocija suhega zida kot turistične privlačnosti. 

 To je vsebina diplomskega dela v priponki.

Razumevanje suhega zida je praviloma povezano z njegovo gradniško vlogo v kulturni krajini, je neizbežna in prepoznavna sestavina, po kateri ga cenimo. Tekst v priponki pa se izrazito spogleduje s pomenom suhega zida kot turistične privlačnosti same po sebi. Seveda Machu Picchu v Peruju, Stonenhenge v Angliji, pa Veliki Zimbabve v Afriki poznamo. Tudi preproste graditeljske dosežke (hiške, kažuni, ipd.) v okviru vernakularne arhitekture, kot jo poimenuje dr. Borut Juvanec priznani poznavalec tega področja. Potemtakem lahko z enako mero pozornosti vrednotimo še zadrževalne in mejne zidove, ki so neodtujljiv del vsakega kultiviranega območja, pa izjemno kamnito pohištvo v kulturni krajini ali njenem sublimatu - istrski korti; hm, dobro, tudi kraškemu borjaču, pa še kje.

 Machu Picchu Peru Riževe terase na Filipinih  Cabanes du breuil Francija 
 Machu Picchu Peru  Riževe terase na Filipinih  Cabanes du breuil Francija

 

V slovenski Istri nimamo toliko gradov, dvorcev in drugih dosežkov ali presežkov profane in sakralne dediščine, ki bi po "toskansko" zamejevali pejsaž v edinstveno turistično ponudbo. Če ne zmoremo valorizirati niti kulturne in turistične vrednosti Kopra, ki se lahko kosa z Dubrovnikom, kaj nam potem še preostane. Ciniki bi na to porekli samo, da je ta del preblizu Benetk. Politiki pa, da še vedno ne vedo, kaj narediti v svojem omejenem mandatu.

 Hiška pri Padni  Kažun v Vodnjanu
 Hiška pri Padni  Kažun pri Vodnjanu

 

Imamo pa neizmerne količine suhih zidov, ki ne bodo nikdar šli v pozabo. Topografske karte  jih verodostojno ohranjajo na tleh in v spominu. Morda bomo kdaj tudi vprašali ravnalce kam in zakaj so šli zidovi, ki jih v naravi  več ni.

Ta identitetna podlaga prinaša neizmerno število aktivnosti za prosti čas: tematske delavnice, zgodbe, ponatankosti gradnje in pomen stvaritev, sprehodi, ogledi, tematske poti. Obiskovalci se znajdejo v okolju, ki ga lahko s presežniki primerjajo z njihovim vsakdanjim utrujajočim praviloma mestnim vrvežem.

Današnji turistični trendi se nagibajo k individualnosti in prvinskosti doživetij. Počitnice/dopust so zaželeno eno samo doživetje. Dopustnike pa je treba v okolju tudi zadržati, da se je nadejati kakšne koristi od njih. Ne vemo za jutri, toda danes je glamping prepoznaven trend. Glamping, skovanka iz besed glam- (glamur) in -ping (kamping), je sodoben način preživljanja počitnic, pri katerem imate tudi sredi divjine skoraj vse udobje, ki ga ponuja hotelska soba.

Takšen primer v Istri so Hiške Slovenske Istre. Prejele so nagrado Sejalec Slovenske turistične organizacije za inovativnost. Turisti hočejo prenočevati v borni leseni hiški brez udobja (škabel in pojstla) in brez interneta in televizije. Prosti čas pa si bogatijo s spoznavanjem okolice, izleti, ogledi lokalnih posebnosti, uživanjem v domači kulinariki ter s podobnimi pregrehami.

 Hiške slovenske Istre opt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hiške Slovenske

Istre

  

Govorimo sedaj z besedo našega izhodiščnega vira: ...."Da se iz takvih objekata može napraviti turistička atrakcija, potvrđuju kućice „trullio“, suhozidnog oblika gradnje na jugu Italije. One su pretvorene u smještajne jedinice i turističko naselje. Cijena dvokrevetnog trullija, s uključenim doručkom, doseže 110 Eura na noć. Ono što je nekoć bila staja, danas je atraktivan turistički smještaj" ... (Moj bog, jaz ne vem kaj delajo v Truškah; tam je cena trikrat nižja).

 Italijanski truliji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Italijanski 

truliji

 

 Novi namestitveni objekt po vzoru kažuna  Cabanes du breuil Francija
 Novi namestitveni objekt po vzoru kažuna  Cabanes du breuil Francija

 

 Tako je lahko istrski ambient privlačen na več načinov. Lahko je edinstveno prenočišče, kjer še iščemo številne podjetnike, da udejanijo svoje sanje in sanje obiskovalcev. Zagotovo pa je že danes destinacija, ki se jo splača vzdrževati in iz njenega vzdrževanja narediti inovativno turistično zgodbo.

 glamping kandidatka v Krkavčah opt  Glamping kandidatka v Pisarih Glamping kandidatka v Podpeči opt 
 Krkavče  Pisari  Podpeč
Glamping kandidatke   

Kaj poznate še kakšno glamping kandidatko?

Vinko pisar 

 

Read 3793 times sobota, 11 januar 2020 08:26

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 100 gostov in ni članov .

Top