Print this page
Hladne začetne jedi
Istrska kulinarika

Hladne začetne jedi

Hladnih začetnih jedi včasih niso ločevali od toplih. Poznali so toplo dopoldansko malico, imenovano marenda, s katero so se okrepčali po napornem delu.

Za popoldansko malico ali južino so zaužili hladne prigrizke. Te jedi so danes razvrščene med hladne in tople začetne jedi. 

 PršutPrsut SiriSiri   Klobase in prsutKlobase in pršut
 Pršut  Siri  Klobasa in pršut

Med pogoste hladne začetne jedi spada istrski pršut, h kateremu se dobro podajo oljke in domači ovčji ali kravji sir. Domačim klobasam in panceti lahko priložimo štorte, vložene oljke.

Ups to pa ni predjed Ups to pa ni predjedUps to pa ni predjed

Vložene melancane in cukete ter kruh z oljkami lepo dopolnijo mesne jedi. Od ribjih jedi se kot hladna predjed ponujajo bakala na belo in rdeče, razne ribe v šavorju, sipa, hobotnica, školjke in raki v solati ter ostrige z limono.

 Hobotnica v solatiHobotnica v solati  Klapavice z rukoloKlapavice z rukolo Morska solata Morska solata
 Hobotnica v solati  Klapavice z rukolo  Morska solata

 

Vrsto receptov za jedi najdete na tej povezavi.

Vir:

Živković, Milica in Poklar Vatovec, Tamara. Istrska kulinarika. avgust 2009. 

To delo je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno- Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija licenco.

Last modified on sobota, 11 januar 2020 07:28
Tagged under
Urednik

Latest from Urednik

Image Gallery