Print this page
Enolončnice ali mineštre
Istrska kulinarika

Enolončnice ali mineštre

Med vsakdanje jedi spadajo mineštre. Razdelijo se lahko na pomladne, poletne, jesenske in zimske, odvisno od uporabljenih sestavin.

Paradni mineštri sta bobiči in paštafažoj.

 Bobiči  Pašta fižol
 Bobiči  Pašta fižol

 

Veliko je različnih zelenjavnih minešter, kot so: poletna zelenjavna mineštra, ječmenova mineštra, riži-biži mineštra in jota, pripravljena brez krompirja. Na star način pripravljena mineštra se zabeli s peštom, ki se pripravi tako, da se fino sesekljajo domača panceta, česen in peteršilj. Danes mineštro pogosteje zabelijo z oljčnim oljem.

 Riži biži  Jota
 Riži biži  Jota

 

Nedelje in praznike so v preteklosti označevale goveja, kokošja in ribja juha. Razen dejstva, da se danes pogosteje uživajo, se niso kaj dosti spremenile.

 Domača kokošja juha Ribja juha   Mineštra
 Domača kokošja juha  Ribja juha  Mineštra

 

Vrsto receptov za jedi najdete na tej povezavi.

Vir:

Živković, Milica in Poklar Vatovec, Tamara. Istrska kulinarika. avgust 2009. 

To delo je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno- Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija licenco.

Last modified on četrtek, 21 maj 2015 06:47
Urednik

Latest from Urednik

Image Gallery