Print this page
Sladice
Istrska kulinarika

Sladice

Kot drugod so tudi v Istri sladice pika na i obeda. Najpogosteje so pripravljali sladice iz vlečenega, kvašenega, krhkega, rezančevega in žvrkljanega testa.

Iz vlečenega testa so pripravljali štruklje in zavitke z jabolčnim, češnjevim, pehtranovim in skutinim nadevom. Iz kvašenega testa so delali potico, nadevano z jabolki, orehi in pinjoli, pinco, kvašene flancate ter kiflje. Fritole so pripravljali iz kvašenega in nekvašenega testa; ene vsebujejo rozine, druge jabolka in rozine, tretje jabolka in fige. Najbogatejše so fritole na piranski način. Pripravijo se iz rumene buče, jabolk, suhih fig, mandeljnov, pinjol, rozin, orehov, lešnikov, čokolade, sladkorja, ruma ali žganja, moke, jajc in vanilije.

 Hroštole opt  Pehtranova potica
 Hroštole  Pehtranova potica
 Pandišpanja opt  Pehtranov zavitek
 Pandišpanja  Pehtranov zavitek

 

Krhko testo so uporabili za pripravo hroštol, kolačkov z žganjem ali cukerančkov, maslenih piškotov, paštakrem ali kremnih rezin. Sladki ravioli so bili iz rezančevega testa, češnjeva torta ali narastek iz žvrkljanega, pandišpanj pa iz biskvitnega. Večina od teh sladic se pripravlja še danes (Pucer, 2000).

Sadje je vir vitaminov in mineralov, ki človeka ščitijo pred različnimi obolenji. Pomembno je, da se ga uživa vse leto. Slovenska Istra ga ima v izobilju. Na tem območju uspevajo fige, češnje, jabolka, hruške, breskve, marelice, melone, lubenice, slive, višnje, kutine, žižole, skurše, murve, zlato jabolko ali kaki, kivi, granatna jabolka, jagode, mandeljni in kostanj. Jedo ga surovega, kuhajo kompote, marmelade, ga pečejo, uporabljajo pri različnih sladicah, ga sušijo in vlagajo v žganje.

 Fige Kaki opt  Granatno jabolko 
 Fige  Kaki   Granatno jabolko

 

Jedi iz sadja, ki so zaznamovale pokrajino, so: figov hlebček, figove balce, figova marmelada, pečene kutine v refošku, pečena jabolka, melone s pršutom, hruške s sirom, pečen kostanj, breskve v refošku in malvaziji ali bovla in žižole v žganju (Pucer, 2000).

 Žižole v žganju Figov hlebček 
 Žižole v žganju  Figov hlebček

 

Vrsto receptov za jedi najdete na tej povezavi.

Vir:

Živković, Milica in Poklar Vatovec, Tamara. Istrska kulinarika. avgust 2009. 

To delo je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno- Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija licenco.

Last modified on četrtek, 21 maj 2015 06:52
Tagged under
Urednik

Latest from Urednik

Image Gallery