Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Zakaj je interpretacija pomembna

Interpretacija je oblika komunikacije, ki je stara toliko kot človeški rod. Gre za prenašanje in posredovanje razumevanja, smisla vrednot, konceptov in odnosov kar je temelj človeške kulture.

Seveda so se načini in sredstva interpretacije spreminjali. Interpretacija je eno ključnih orodij za ohranjanje te dediščine. In ker sta naravna in kulturna dediščine sestavni del lokalne identitete, je interpretacija kot komunikacijski proces izjemno pomembna tudi za njeno ohranjanje, ohranjanje le-te pa je pomembno predvsem zaradi kakovosti življenja ljudi, ki tam živijo. Izrazita in dobro ohranjena in definirana lokalna identiteta je lahko razvojna prednost. Kulturna dediščina beleži in izraža dolgotrajne procese zgodovinskega razvoja in pomeni bistvo identitete narodnostnih, pokrajinskih in lokalnih skupnosti, hkrati pa je neločljiv del sodobnega življenja.

V sodobnem turizmu 21. stoletja je kakovostna interpretacija dediščine dobila zelo velik pomen. Turizem je potovanje h drugačnemu, novemu, zanimivemu. Interpretacija, ki odkriva na prvi pogled skrita dejstva, vsebine, koncepte in vsebine, vzbuja čustvene odzive in vrednote ter utrjuje identiteto in je pomembno orodje za ustvarjanje kakovostnih sodobnih doživetij. Pa tudi dodane vrednosti turističnih produktov. Turizem na podlagi doživljanja naravne in kulturne dediščine danes ni več le ogledovanje, ampak doživljanje in razumevanje.

Poglavitni cilj interpretacije ni zgolj informiranje z nizanjem dejstev, ampak predvsem odkrivanje njihovega pomena, vplivanje na odnos in vedenje ter vzbujanje zanimanja. Kakovostna interpretacija vedno temelji na resničnih dejstvih in avtentičnih zgodbah, v tem se bistveno razlikuje od turistične animacije.

Njene naloge so:
• pritegniti pozornost, informirati
• izobraziti in ozavestiti
• obogatiti doživetja z globjim razumevanje, kulturnega in naravnega okolja
• vzpostaviti spoštljiv odnos do naravne in kulturne dediščine in pomagati pri njunem ohranjanju
• dvigniti zavest domačinov o pomembnosti in vrednotah njihove dediščine, ohranjati stik z dediščino in krepiti lokalno identiteto
• prevajanje jezika strok v jezik navadne laične javnosti

Sredstva in oblike interpretacije naravne in kulturne dediščine sp lahko zelo različna. Predvsem pa jo delimo na osebno (pripovedovanje, demonstracija, inštruktorstvo, vodenje, uprizarjanje) ter neosebno (table, tiskovine, zemljevidi, interpretacijski kioski, avdio in video sredstva, multivizije in film, internet in interaktivni displeji, digitalna sredstva v povezavi z GPS- navigacijo, razstave, interpretacijski centri). Seveda se obe vrsti lahko prepletata.

Ena od nalog interpretacije je tudi povečati kakovost doživetij obiskovalcev. Kljub vsej zapletenosti psiholoških procesov, ki sooblikujejo doživetje in tudi posameznikovo oceno, ali je šlo za pozitivno ali negativno izkušnjo, je doživetja mogoče v veliki meri oblikovati ali načrtovati.

Vir:

 

Read 1679 times nedelja, 01 december 2019 17:15

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 118 gostov in ni članov .

Top