Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Prednosti in slabosti razpršenega hotela

Tako imenovani razpršeni hoteli so na sosednjem Hrvaškem in v Italiji v zadnjih letih velika zgodba o uspehu. Z obnovami starih hiš v vaseh, ki so zaradi selitve prebivalstva v mesta, ostale večinoma opuščene in ureditvijo le-teh v nastanitvene kapacitete s skupno recepcijo, so zaživeli razpršeni hoteli.

 

Primer dobre prakse je tudi mestece Sutrio v sosednji Italiji, katerega so obiskali nekateri predstavniki slovenskih občin, ki si želijo razpršene hotele vzpostaviti tudi na domačih tleh. Nobena skrivnost ni, da o tovrstni ponudbi že nekaj časa razmišljajo tudi v Mestni občini Koper, ki kot o potencialnih lokacijah za razpršeni hotel razmišljajo o Topolovcu in Abitantih.

»V Sutriu so s turistično kooperativo povezali več lastnikov nepremičnin ter drugih ponudnikov storitev in v kraju uredili namestitvene kapacitete s preko 160 ležišči, ki letno beležijo približno devet tisoč nočitev«, je povedala svetovalka župana Mestne občine Koper Jana Tolja, ki se je v imenu koprske občine udeležila ekskurzije v Karnijskih alpah.

 Pomembne prednosti razpršenega hotela (Orlandini et al., 2014): 

■ Omogoča prilagajanje storitev rasti prihoda turistov.
■ Cenovna prilagodljivost ekonomski zmožnosti gostov. Sobe niso standardizirane, temveč se razlikujejo po velikosti in opremljenosti.
■ Oglaševanje in promocija kulturne dediščine, obnova arhitekturne dediščine naselij, spoštovanje kulturne identitete in oživljanje tradicionalnih etnoloških dogodkov.
■ Model RH je ekološko naravnan in sledi smernicam trajnostnih izhodišč.
■ Spodbuja ekonomski razvoj manjših podeželskih mest in naselij.
■ RH skuša obračati depopulacijske trende in praznjenje krajev, ki imajo sicer bogato kulturno in umetniško zgodovino.
■ RH svojih gostom omogoča, da postanejo del zgodbe kraja in vzpostavijo stike z lokalnim prebivalstvom.

Navkljub vsem prednostim pa se izpostavlja tudi nekatere slabosti (Orlandini et al., 2014):
■ Prav avtentična arhitektura RH potrebuje veliko začetnega kapitala in kasneje veliko sprotnega vzdrževanja v skladu z obstoječo stavbno tradicijo.
■ Za uspešno poslovanje RH je potreben poslovodja z več organizacijskimi sposobnostmi in znanji, kot se to zahteva za tradicionalni hotel. Poslovodja mora delovanje RH vpeti v lokalno skupnost, s promoviranjem ali organizacijo lokalnih kulturnih ali etnoloških dogodkov Zaradi prostorske organizacije samih namestitev in v primerjavi s klasično hotelsko zasnovo je oteženo servisiranje, čiščenje in vzdrževanje sob ali objektov. Prav tako je težje organizirati in standardizirati ponudbo storitev, ki so na voljo gostom RH.
■ Sprejemanje povečanega obiska turistov s strani lokalnega prebivalstva (Confalonieri, 2011), interakcija z njimi in sobivanje oziroma izmenjava kulturnih in etnoloških tradicij.

Če gledamo celotno strukturo hotela, potem naj bi bili skupni prostori – recepcija, jedilnica, pomožni prostori – postavljeni v središče, da ima vsak dostop do njih (Orlandini et al., 2014). Zasnova RH je odvisna od več izhodiščnih pogojev:
• od velikosti in tipologije naselja,
• zapuščenih ali poseljenih objektov,
• ohranjenosti in njihove dediščinske vrednosti,
• lastništva nepremičnin,
• pripravljenosti lokalnih prebivalcev za sodelovanje pri taki obliki namestitve …

Kot kažejo primeri vasi v Italiji, se razmestitve sob po objektih v vasi v različnih RH držijo izhodišč čim večje razpršenosti namestitvenih objektov, v središču pa je umeščen glavni objekt – recepcija ali restavracija.

 

Viri:
Zavodnik Lamovšek, A. (ur). 2015. Razvojni potenciali podeželskih območij in celovita prenova vasi. Mednarodna študentska delavnica Istra 2015. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo: 116 str. http://drugg.fgg.uni-lj.si/5162/
http://www.publishwall.si/ekoper/post/129115/razprseni-hoteli-zgodba-o-uspehu
http://www.slideshare.net/JankoSteharnik/sutrio

 

Read 2139 times četrtek, 28 november 2019 10:51

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 109 gostov in ni članov .

Top