Print this page
Kako pripravimo na pari kuhane klapavice?
Kuharski nasveti

Kako pripravimo na pari kuhane klapavice?

V lonec (najbolje čim širši in ne previsok) damo le toliko vode, da je pokrito dno. Ko voda zavre, do polovice posode natresemo pod mrzlo vodo sprane klapavice.

Posodo pokrijemo s pokrovko in školjke kuhamo na pari približno pet do največ deset minut oziroma dokler niso vse školjke odprte, med kuhanje školjke pomešamo ali lonec rahlo pretresamo. Počakamo, da se školjke nekoliko ohladijo in meso ločimo od lupine. To najlažje storimo z žičko, s školjčno lupino ali pa kar s prsti, tako, da palca potisnemo med lupini in meso enostavno izluščimo. Ne pozabimo odstraniti tudi pritrjevalnih niti, ki med kuhanjem lahko že same odpadejo. Školjke, ki so po kuhanju ostale zaprte zavržemo.

Za jedi, za katere potrebujemo očiščeno na pari kuhano školjčno meso, lahko le-tega v naprej pripravimo in ga do končne uporabe očiščenega hranimo v hladilniku ali zamrzovalniku.

V kolikor nameravamo pripravljeno školjke zamrzniti, jih razporedimo v primerno velike posodice (npr. steklene kozarce), jih zalijemo z vodo, ki se je iz njih sprostila pri kuhanju in jih zaprte prestavimo v zamrzovalnik.

Vir:
http://www.fonda.si/sl/kulinarika/kuharski-nasveti

Urednik

Latest from Urednik