Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Jota

Fižol čez noč namočimo v vodi. Naslednji dan ga kuhamo skupaj z mesom. Posebej na oljčnem olju dušimo kislo zelje s sesekljanim česnom, poprom in soljo. Ko sta obe sestavini kuhani, ju zmešamo in kuhamo na zmernem ognju še 15 minut, potresemo s peteršiljem in ponudimo. Za razliko od kraške in tržaške je tradicionalna istrska jota brez krompirja. To seveda ne pomeni, da v Istri pripravljajo le tako brez krompirja. Najprimernejša jed k joti je bela ali rumena polenta.

  • EXTRA_FIELDS_PRICE
    70 minut

    Količine za 5 oseb:

    50 dag kislega zelja

    20 dag rjavega fižola

    0,5 dl oljčnega olja

    2 stroka česna

    suho svinjsko meso po izbiri (rebra, panceta, klobase)

    sol

    poper

    peteršilj.

  • ENROLL_THIS_COURSES
  • Ime jota izhaja iz furlanske besede jota, ki izhaja iz galske besede za juho - iutta. Jota je stara tradicionalna jed, ki je z nekaterimi posodobitvami prispela celo na protokolarna omizja. je lahkotna in elegantna enolončnica s kislim zeljem ali/in repo, fižolom, krompirjem in prekajenim mesom. Seveda pa se sestavine jote nekoliko razlikujejo od kraja do kraja, pa tudi po letnih časih. Z mešanjem praženega kislega zelja in kuhanim fižolom je tako nastala jota, vrsta mineštre, ki se je najbolj uveljavila na Tržaškem, v Slovenski Istri, na Krasu in v Vipšavski dolini. Namesto s kislim zeljem lahko joto pripravimo tudi z naribano kislo repo.

Novo na portalu

cache/resized/e5637b3a615ded840978cd9ed37b0010.jpg
Zgodbe (in spomini)
cache/resized/fc2ab97706a96ea0e585f3d1ed7a8c64.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/0f8d857ff839f3c1e1c0ac1d3482e7c3.jpg
Zgodbe (in spomini)
cache/resized/bfb809edd8ae264dbbcf068bf9cfa74b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/395d4aab138ba9b7ba2aca1261c6a61a.jpg
Galerije, muzeji

Na strani je 52 gostov in ni članov .

Top