Fižol čez noč namočimo v vodi. Naslednji dan ga kuhamo skupaj z mesom. Posebej na oljčnem olju dušimo kislo zelje s sesekljanim česnom, poprom in soljo. Ko sta obe sestavini kuhani, ju zmešamo in kuhamo na zmernem ognju še 15 minut, potresemo s peteršiljem in ponudimo. Za razliko od kraške in tržaške je tradicionalna istrska jota brez krompirja. To seveda ne pomeni, da v Istri pripravljajo le tako brez krompirja. Najprimernejša jed k joti je bela ali rumena polenta.
-
EXTRA_FIELDS_PRICE
70 minut
Količine za 5 oseb:
50 dag kislega zelja
20 dag rjavega fižola
0,5 dl oljčnega olja
2 stroka česna
suho svinjsko meso po izbiri (rebra, panceta, klobase)
sol
poper
peteršilj.
-
ENROLL_THIS_COURSES
-
Ime jota izhaja iz furlanske besede jota, ki izhaja iz galske besede za juho - iutta. Jota je stara tradicionalna jed, ki je z nekaterimi posodobitvami prispela celo na protokolarna omizja. je lahkotna in elegantna enolončnica s kislim zeljem ali/in repo, fižolom, krompirjem in prekajenim mesom. Seveda pa se sestavine jote nekoliko razlikujejo od kraja do kraja, pa tudi po letnih časih. Z mešanjem praženega kislega zelja in kuhanim fižolom je tako nastala jota, vrsta mineštre, ki se je najbolj uveljavila na Tržaškem, v Slovenski Istri, na Krasu in v Vipšavski dolini. Namesto s kislim zeljem lahko joto pripravimo tudi z naribano kislo repo.