V posodo damo rumenjake, sol in naribano limonino lupino ter vse dobro zmešamo, nato dodamo še moko. Posebej, čvrsto stepemo beljake in vmešamo v testo. Dobro zmešamo in damo v namaščen pekač. Pečemo pol ure.
-
EXTRA_FIELDS_PRICE
40 minut
12 žlic bele moke
40 minut
8 žlic sladkorja
12 jajc
sol
naribano limonino lupinco -
ENROLL_THIS_COURSES
-
Veliko istrskih jedi je preprosto pripraviti, ni pa jih vedno lahko. V preteklosti so Istranke namenjale precej pozornosti hrani, predvsem njeni pripravi. Lotevale so se je s pobožnostjo, skrbnostjo, spoštovanjem, hvaležnostjo bogu in zemlji, ki je obrodila in jim vse to dala. Ime pandišpanja izvira iz italijanske "pane di Spagna" kar v dobesednem prevodu pomeni "španski kruh". Gre za preprost biskvit, spečen v modelu za torte, posut s sladkorjem v prahu. Kaswneje so pandišpanjo "nadgradili" in sicer tako, da so ga prerezali in vmes namazali z doma pripravljeno kremo. S tem je dobil obliko torte in tako je v Istri "nastala"prva domača torta, ki je svoj čas krasila zlasti poročne mize.