Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Brodet s sipami

Sipe očistimo in narežemo na kose. Zložimo jih v posodo z oljčnim oljem. Dodamo narezano čebulo, sesekljan česen, šalšo, vino ali vinski kis, sol in poper. Na zmernem ognju kuhamo približno tričetrt ure. Dodamo sesekljan peteršilj in po želji drobtine za zgostitev. Kuhamo še nekaj minut. Ponudimo s polento.Sipe lahko pripravimo tudi brez šalše.Vir: Istrska kuhinja, Alberto Pucer, založba Kmečki glas (2000) in http://www.koper.si/index.php?page=staticplus&item=2001262&tree_root=4

 

Additional Info

  • Čas priprave:: 40 minut
  • Sestavine:

    100 g sip

    1 dl oljčnega olja

    2 srednje veliki čebuli

    3 stroki česna

    peščico sesekljanega peteršilja

    2 dl šalše

    0,5 dl belega vina

    ali vinskega kisa

    drobtine

    sol in poper

  • Kratek opis: Ime te preproste, vendar okusne ribiške jedi izvira iz italijanske besede "brodo", ki pomeni juha. Gre torej za ribjo juho, katere kvaliteta je odvisna od vrst rib in priprave. Čeprav se ne ve natančno, kdaj so začeli pripravljati to priljubljeno istrsko jed, je znano to, da so jo prvi pripravljali ribiči Jadranskega morja. Sprva so brodet kuhali iz manj kvalitetnih rib, tistih, ki jih niso mogli prodati, zraven pa so jim dodali še kose morskih kamnov, na katerih so bile oprijete alge in mehkužci. Kasneje so brodet pripravljali z različnimi, mešanimi vrstami rib, školjkami, glavonožci, mehkužci ... odvisno od ribje sezone. V slovenski Istri so ga med drugim pripravljali tudi z jeguljami ali "bižati" (rečna riba), s sipami itd. Običajno so brodet ponudili s polento, odličen pa je tudi s krompirjem.

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Recepti

  • Ribje jedi
    Ribje jedi
  • Mesne jedi
    Mesne jedi
  • Zelenjavne jedi
    Zelenjavne jedi
  • Testenine
    Testenine
  • Marmelade, sokovi, sladice
    Marmelade, sokovi, ...

Na strani je 65 gostov in ni članov .

Top