Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit
×

Opozorilo

JUser: :_load: Ne morem naložiti uporabnika z id: 536

Malvazija

  • 03/05/2017

Malvazija je slovenska oziroma najbolj tradicionalna domača sorta vina. Prepoznamo jo lahko tudi pod imeni kot so: malvazija bela, Malvasia, Malvasia d`Istria bianca in Malvasie blanche.

Na Krasu pa ji še vedno rečejo »sladkominka« kar potrjuje, da je to vino zelo dobre in predvsem sladke sorte. To vino predvsem prispeva v slovenskem primorju katero so v 13. stoletju prinesli iz Italije. Na splošno pa je najbolj razširjena v deželah ob Sredozemskem morju. Ta sorta je pa danes najbolj razširjena v okolici Kopra, Krasa, lahko jo pa tudi najdemo na hrvaški Istri. malvazija 2 optMalvazija

To vino je je belo in je zlato rumene barve, njegov vonj je nekoliko slamnat, ki se prepleta z vonji mandljev, zrelega jabolka, hruške, tropskega sadja, marelice in breskve. Kadar je vino nekoliko mlado lahko tudi opazimo takšne nežne zelene odtenke. To vino je običajno mlado in ima prijeten in prav poseben vinski karakter. Malvazija pa spada pod pol aromatično sorto, včasih pa lahko ima rahel grenak okus, ki spominja prav na cvetočo akacijo. Okus je nekako svež, poln, prijeten in eleganten. To vino ima visoko stopnjo alkohola (okoli 12%). Je poln z različnimi minerali, glicerolom in z aminokislinami in prav zaradi tega je lahko zelo dobro desertno vino (sladka malvazija). Zelo dobro se tudi prilega k ribjim jedem, lažjim mesnim jedem, različnim sirom, piškoti, rogljiči ter s kruhu s suhim sadjem.

malvazija vino optGrozd trte

Grozd te trte je nekje srednje velikosti in valjaste oblike, lahko je tudi zelenkasto rumene barve in raztresen. Jagode so srednje debele ter okrogle, katere imajo tanko kožico. Listje trte je nekje srednje veliko, lahko je tudi veliko in je petdelno. Ima temno zeleno barvo in na zgornji strani ima plitvo nazobčen listni rob. Grozdje predelamo v svežo, mirno, sortno malvazijo in lahko zorimo v sodih. Je tudi vino poznih trgatev in posebno ter je osnova za peneča vina. Trta pa ima najraje sončno lego s flišnimi tlemi.

Viri in literatura:
- Slovenska Istra, gradivo Obala za turistične vodnike, Iztok Bončina
- https://sl.wikipedia.org/wiki/Malvazija
- http://www.stanjel.eu/trta_in_vino/vino/malvazija/
- http://siol.net/trendi/kulinarika/malvazija-vino-morja-35707

Read 1162 times sreda, 13 november 2019 12:28
More in this category: Rumeni muškat »

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 71 gostov in ni članov .

Top