Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

paradižnikova omaka

Paradižnik operemo in cele plodove damo v lonec. Prelijemo s toliko vode, da je ves pokrit. Skuhamo, da se plodovi zmehčajo (10 minut). Odstavimo in počakamo, da se ohladijo. Ohlajen paradižnik kar z rokami iztisnemo iz kože, z nožem pa mu izrežemo trde dele okoli peclja. Iztisnemo mu tudi seme. Tole gre zelo hitro, saj so plodovi mehki in kar skočijo iz lupine. Olupke in semena zavržemo. Čebulo drobno nasekljamo, česen prav tako. Lahko uporabimo samo eno ali drugo, lahko pa tudi oboje. V kozico nalijemo tanko plast olivnega olja. Nanj stresemo čebulo, blago solimo, na srednji vročini steklasto popražimo in dodamo še česen. Čim zadiši, dodamo očiščen paradižnik, solimo in popramo ter na majhni vročini pokrito dušimo 20 minut. Paradižnik bo med kuho razpadel in dobili bomo grobo omako. Če si želimo gladkejše omake, jo zmeljemo s paličnim mešalnikom. Po želji lahko na koncu dodamo še natrgano svežo baziliko ali posušen origano.

Vir:

http://www.onaplus.si/domaca-paradiznikova-omaka-na-nacin-primorske-none

Additional Info

  • Čas priprave:: cca. 1 h
  • Sestavine:

    1,5 kg zelo zrelega paradižnika
    1 majhna glava čebule in/ali 1 strok česna
    olivno olje
    bazilika ali origano
    sol in poper

  • Kratek opis: Domača paradižnikova omaka na način primorske none Zdi se, da se ljudje pri paradižniku delimo na dva pola: ali ga na vso moč obožujemo ali ga pač ne smemo niti videti. Mi ga obožujemo, skorajda tako zelo kot čokolado. Že zdaj ga kupujemo, vsekakor pa se najbolj veselimo tistega z domačega vrta. Taki osnovni paradižnikovi omaki pravijo tudi šalša in jo lahko ponudimo na njokih, špagetih ali kakšnih drugih testeninah, obnese pa se tudi kot pomemben gradnik številnih mediteranskih jedi. Kuhali jo bomo vedno znova, dišavili pa z zelišči z vrta. Tudi tukaj se omaka kuha v dveh fazah: najprej se skuha paradižnik, ki se ga nato sleče iz kože, potem pa se osnova nadgradi v omako. Tudi na Primorskem ponekod kuhan paradižnik pretlačijo skozi cedilo, v spodnjem receptu pa je opisan poenostavljen vsakdanji postopek.
Read 1304 times četrtek, 08 junij 2017 21:32
More in this category: Bučkina juha »

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Recepti

  • Ribje jedi
    Ribje jedi
  • Mesne jedi
    Mesne jedi
  • Zelenjavne jedi
    Zelenjavne jedi
  • Testenine
    Testenine
  • Marmelade, sokovi, sladice
    Marmelade, sokovi, ...

Na strani je 71 gostov in ni članov .

Top