Paradižnik operemo in cele plodove damo v lonec. Prelijemo s toliko vode, da je ves pokrit. Skuhamo, da se plodovi zmehčajo (10 minut). Odstavimo in počakamo, da se ohladijo. Ohlajen paradižnik kar z rokami iztisnemo iz kože, z nožem pa mu izrežemo trde dele okoli peclja. Iztisnemo mu tudi seme. Tole gre zelo hitro, saj so plodovi mehki in kar skočijo iz lupine. Olupke in semena zavržemo. Čebulo drobno nasekljamo, česen prav tako. Lahko uporabimo samo eno ali drugo, lahko pa tudi oboje. V kozico nalijemo tanko plast olivnega olja. Nanj stresemo čebulo, blago solimo, na srednji vročini steklasto popražimo in dodamo še česen. Čim zadiši, dodamo očiščen paradižnik, solimo in popramo ter na majhni vročini pokrito dušimo 20 minut. Paradižnik bo med kuho razpadel in dobili bomo grobo omako. Če si želimo gladkejše omake, jo zmeljemo s paličnim mešalnikom. Po želji lahko na koncu dodamo še natrgano svežo baziliko ali posušen origano.
Vir:
http://www.onaplus.si/domaca-paradiznikova-omaka-na-nacin-primorske-none