Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit
Badinska osmica – spodbuda za obisk Slikoviti istrski spodmoli. Vir: OPD Koper

Badinska osmica – spodbuda za obisk

Vanjo je vključeno nekaj najlepših naravnih in kulturnih znamenitosti Slovenske Istre: Spodmoli in naravni kamniti most, pa pokopališka cerkvica sv. Kvirika in mesto največjega istrskega gradišča iz časov Histrov.

Sam dostop je enostaven – po asfaltirani cesti , ki se pri gostilni Sočerga v istoimenskem kraju odcepi levo proti kraški planoti. Slednja je pokrita s tipično kraško vegetacijo, ki se žal ponekod počasi zarašča – nizkoraslo travo, rujem in posamičnimi nizkimi grmi.

Pričaka nas pogled nad nizom okoliških hribov skupaj s Slavnikom, vse to si lažje razložimo s preglednim panojem, ki razlaga topografijo razgleda. Kot na dlani opazujemo Movraško valo in njene zaselke, pa malo bolj oddaljeni Rakitovec v primežu planin, ki ga obdajajo. Obiskovalci se radi vračajo, saj pravijo, da ima kraj posebno energijo. Ob sončnem vremenu vedno pihlja rahel vetrič in lajša vročino. Pot je primerna z lahko obutvijo v vseh letnih časih, seveda pa ne gre zamuditi jesenskega ruja, ki se bogato odene v vseh barvnih odtenkih.

Pot po hrbtišču nas v smeri hrvaške meje pripelje do čudovitega razgleda proti Buzetu in bližnjih hribih, kot je Žbevnica ter na obzorju oddaljenem istrskem vrhu – Učki. Če nadaljujemo pot, se mimo nekdanjega partizanskega bunkerja spustimo do znanih istrskih spodmolov in naravnega kamnitega mosta.

Domačini vedo povedati, da so nekoč po Istri šarili volkodlaki in delali domačinom nejevolje do te mere, da so se ti pritoževali luni. Ko ji je bilo zadosti, je polovila volkodlake in jih privezala na ostenje spodmolov v svarilo in opomin. Od takrat v Istri ni več volkodlakov, ker so urno pobegnili. Še vedno pa lahko slišimo njihovo zavijanje v vetru.

Spodnja zanka badinske osmice nas pripelje v bližino Mihotove domačije, izvirnega istrskega ambienta, ki ponuja tudi prenočišča kot odskočno desko za spoznavanje okolice in Slovenske Istre.

Pot lahko zaključujemo z obiskom gostilne Sočerga z raznovrstno kakovostno istrsko kulinarično ponudbo in mestom, kjer lahko podoživimo prehojeno pot – ali se nanjo šele odpravljamo – z življenjskim utripom Istranov, njihovo pojočo govorico ter umirjeno veduto vasi Sočerga.


mapa badinska osmicaBadinska osmica. Vir: OPD Koper

V okolici je videti še veliko več: slap Veli vir pod zaselkom Sokoliči, največji istrski slap pri Trebešah, slikovite zaselke in vasice, kot so Pičuri, Hrvoji, Smokvica, Movraž, Dvori ali Topolovec, urejene pešpoti in kolesarske poti v okolici.

Več o Badinski osmici pa na tej povezavi: KROŽNA POT P20: BADINSKA OSMICA.

gpx datoteka je v priponki.

Vir: Obalno planinsko društvo Koper

Read 1405 times nedelja, 30 avgust 2020 10:19

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 92 gostov in ni članov .

Top