Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit
Srednjeveški dnevi v Kubedu Ukažem napad

Srednjeveški dnevi v Kubedu

Komaj pridemo na planoto pred Kubejsko trdnjavo, ko se je vnela strašna bitka. Odred osvajalcev iz Predjame (društvo Kašča) je napadel Kubejski obrambni stolp s katapultom in pri tem še rožljal z vsem razpoložljivim orožjem, ko bo prišel čas za njegovo uporabo. Postrojeni vitezi v bojni opravi in njih oprode so budno spremljali dogajanje, medtem ko so proti stolpu sekale salve kamnitih krogel.

Medtem so se srednjeveške gospe menile o pomembnih posvetnih zadevah in dale na znanje, da je visoka moda srednjega veka lahko tudi modni presežek za današnje dni.

Srednjeveške opravecSrednjeveške oprave
Mimo je prišel mejni grof Ulrik v svečani opravi in potarnal, da trdnjava še enega takšnega obleganja zagotovo ne bo zdržala. In pristavi: »Po letu 1054 sem dal zgraditi bivalni grad Socerb, pa mejni grad Črni Kal in to trdnjavo Kubed, da bi zavaroval mejo pred vpadi sovražnikov.« Sedaj se mi je posvetilo, da govorim z Vojkotom, predsednikom društva Skala Kubed, ki pa se je dotaknil povsem današnjih in aktualnih dogajanj: bleščeči kulturni dediščini se danes ne godi dobro in jo tudi ne razumemo.

Utrinek iz dogajanjacUtrinek iz dogajanja
Pritrdil mu je tudi koprski podestat Antonio Serena v svečani odori. V spremstvu podžupanje MOK Jasne Softić je spremljal napeto dogajanje v Kubedu in se spominjal njegovega časa v 17. stoletju, ko si je kot kapetan slovanske vojske, imenovane černida, Kubejsko trdnjavo izbral za sedež, ki je branila pristop k mestu Koper. Danes Koper tega ne ceni.

Podestat Antonio Serena in podžupanja Jasna SoftićcPodestat Antonio Serena in podžupanja Jasna Softić
Je pa bil podestat Antonio Serena – potem sem odkril, da gre za predsednika KS Gračišče Dušana Arka – zelo dovzeten za nove tehnološke rešitve. Izpostavil je koristnost tkim. Švedske bakle in jo prekrstil v leseno ognjišče, ki je dokazalo svojo vrednost prav na ta dan. Nisem bil zraven ali so juho (po domače pomije) od pršuta s polento pripravljali ravno na tem lesenem ognjišču, toda izid je gurmanski presežek.

Leseni šporhertcLeseni šporhert
To pa še ni vse. Društvo Red kraljevega orla je izvedlo sijajen viteški turnir, medtem ko je društvo Srednjeveški najemniki res poskrbelo ves čas za izjemno animacijo za otroke. Glasbena skupina GITA, ki ustvarja in prepeva srednjeveško glasbo, je dodala dogajanju poseben srednjeveški čar. Ne moremo mimo neizbežnih Šavrinov anka šavrink iz Gračišča. Ti dajejo pečat slovenske istrske tradicije. In če pomislim, da so letno 300 dni na terenu kot pravijo in poleg tega še ustvarjajo dramske prispevke, potem bi se lahko Koprčani zamislili, kdo pravzaprav dela promocijo za turizem in tudi za kakšne šolde.

Srednjeveški vrvežcSrednjeveški vrvež
Skratka domiseln živžav dva dni zapored, s polno doživete zgodovine, s polno dogodivščin za najmlajše. Vladal je poseben red, ko ste morali karkoli kupiti samo za kubejsko denarno enoto – Cubidum (Koprčani so se ob svojih feštah spomnili le na klasične blok papirčke iz DZS ). In Kubejci so uspešno izvedli že tretje srednjeveške dneve zapored. Naj živijo še dolgo časa v maniri srednjeveške viteške etike

Otroški živžavcOtroški živžav

Da ne pozabim, naslednji tradicionalni srednjeveški dnevi bodo prav tako drugi konec tedna v juniju vsakega leta, v soboto in nedeljo, narejeni po meri edinstvenih doživetij za otroke in mladino, saj za starejše res ni treba veliko postoriti.

Vinko Zupančič

Read 552 times nedelja, 20 december 2020 21:05

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 75 gostov in ni članov .

Top