Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit
Kamniti tlaki Pirana NK Porotrož Piran

Kamniti tlaki Pirana

  • 25/03/2021

Kamnite tlake mestnega jedra Piran je Turistično združenje prepoznalo kot del kulturnega turizma in kot pomemben del identitete našega dela Istre.

Turistično združenje Portorož je izdalo promocijsko knjižico o piranskem tlaku, ki je nastala z zvrhano mero natančnega in predanega dela domačih in tujih strokovnjakov. Kamnite tlake mestnega jedra Piran je namreč Turistično združenje prepoznalo kot del kulturnega turizma in kot pomemben del identitete našega dela Istre.

"Obmorsko zgodovinsko-kulturno mesto je zgrajeno iz lokalne kamnine peščenjak. Njegova uporaba se zrcali na piranskih ulicah, trgih, pomolih in nabrežjih. Lahko bi rekli, da mesto diha skozi peščenjak," opisujejo.

Je vodopropusten, enostavnejši in cenejši
Mednarodni projekt o obnovi kamnitega tlaka v starem mestnem jedru Pirana po tradicionalni metodi suhogradnje je ponudil revitalizacijo tega načina gradnje mestnih ulic.

Projekt je združeval strokovnjake, obrtnike in ljubitelje dediščine iz Slovenije, Italije in Hrvaške, ki so s teoretičnimi izhodišči in izvedbo praktičnih del na eni izmed piranskih ulic podprli stara in predstavili nova znanja s tega področja. Poudarili so pomen obstoja tlakov in tako podali korake k pravilnemu varovanju, obnovi in gradnji kamnitih struktur, položenih na peščeno podlago.

O pomembnosti govori tudi dejstvo, da je UNESCO leta 2018 uvrstil veščino suhozidne gradnje na seznam nesnovne kulturne dediščine. Romana Kačič je izpostavila nekatere praktične vidike kamnitega tlaka: "Tlak, položen po metodi suhogradnje, prinaša številne prednosti. Je vodopropusten, zaradi česar se količina padavinske vode na površini zmanjša, omrežje za odvodnjavanje je manj obremenjeno, zmanjša se tudi nevarnost poplavljanja ulic. Poleg tega pa je tak tlak tudi enostavnejši in cenejši z vidika vzdrževanja in obnove."

Pridobljena znanja so na poljuden način združili v knjižici Kamnita preproga, katere izid bo v celoti finančno omogočilo Turistično združenje Portorož. Knjižica je sestavljena iz dvanajstih ilustracij z besedilom, ki na pester način ponazarja specifičnost slovenskega obalnega pasu. Pri njenem snovanju se je kreativna skupina osredotočila na lastnosti peščenjaka, kar se izraža v izbiri barvne lestvice in v izbiri papirja, ki poudarja teksturo kamna.

Knjižica je namenjena širši javnosti, saj tematiko predstavi na poljuden način, a pri tem ne izgubi verodostojnosti podatkov. Bralca popelje milijone let nazaj v čas, ko je peščenjak nastal, pa vse do današnjih dni in njegove uporabe pri tlakovanju kamnitih površin. Izšla bo v slovenskem, italijanskem, angleškem in nemškem jeziku ter bo služila tudi kot dodatno promocijsko gradivo za vse obiskovalce Pirana.

Vir: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. https://www.zurnal24.si/popotnik/lahko-bi-rekli-da-mesto-diha-skozi-pescenjak-337495

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 121 gostov in ni članov .

Top