Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

nakelda

Priprava:
1. V večjo skledo damo zdrobljen kruh in pinco.
2. Dodamo nariban sir, koščke pancete in/ali pršuta, rozine, sol in poper ter vse z rokami premešamo.
3. Na oljčnem olju rahlo popražimo šetraj in ko se ohladi, zabelimo maso. Lahko pa tudi s posušenim šetrajem. V tem primeru pa dolijemo še nekoliko hladnega oljčnega olja.
4. Dodamo še cela jajca in vse dobro premešamo in zmešamo. Če je masa presuha, dolijemo nekaj žlic kokošje juhe, da dobimo primerno gosto zmes.
5. Oblikujemo od 6 do 7 cm dolge svaljke in jih skuhamo v kokošji juhi. Ko splavajo na površje, so kuhani. Ponudimo kot samostojno jed še tople.

Vir: Pucer, Alberto. Istrske jedi z zgodbo. Padna: Umetniško ustvarjanje Istral, 2014

  • EXTRA_FIELDS_PRICE
    60 minut

    Potrebujemo (približno):
    ½ kg starega zdrobljenega kruha, ½ zdrobljene pince, 30 g naribanega ovčjega sira (zbrinca ali parmezana), 8 jajc, koščke pancete in pršuta, pest rozin, oljčno olje, sol, poper in eno peščico šetraja, svežega (na drobno narezanega) ali posušenega, ter kokošjo juho.

  • ENROLL_THIS_COURSES
  • Nakalda ali nadava, tudi nadova je nedvomno ena najbolj tipičnih in avtohtonih istrskih jedi. Običajno so jo pripravljali ob oziroma po veliki noči, v vsaki vasi pa so se sestavine nekoliko razlikovale. Najprej nekaj pojasnil: 1. Osnova za na'keldo je star zdrobljen (nariban) kruh ali polovica kruha in polovica prav tako zmrvljene pince. 2. Ponekod vmešajo v maso koščke pršuta ali pancete, na pa nujno. 3. Ko je masa pripravljalna, lahko oblikujemo večje njoke in jih kuhamo v kokošji juhi ali pa jo oblikujemo v štručko, zavijemo v prt in kuhamo v slanem kropu. 4. Glavna začimba na'kalde pa je šetraj.

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Recepti

  • Ribje jedi
    Ribje jedi
  • Mesne jedi
    Mesne jedi
  • Zelenjavne jedi
    Zelenjavne jedi
  • Testenine
    Testenine
  • Marmelade, sokovi, sladice
    Marmelade, sokovi, ...

Na strani je 39 gostov in ni članov .

Top