slhrendeit

Brovada s polento


Priprava:
V loncu na oljčnem olju popražimo nekaj strokov česna. Ko porumenijo, jih odstranimo ter na olje damo okisano naribano peso, ki smo jo prej oprali. Solimo, popopramo, dodamo kose svinjskega mesa, dolijemo malo vode ter kuhamo na zmernem ognju.

Medtem v kotliču, v slanem kropu kuhamo polento, ki ji malo pred koncem dodamo žlico masti ali oljčno olje. Ko je polenta kuhana, jo stresemo na desko in z nitko razrežemo.
Ko je brovada kuhana, jo damo v globoke krožnike in ponudimo s polento.

Op. p.:
Brovado po želji lahko začinimo še z žajbljem ali rožmarinom. To starodavno jed namesto s peso pripravimo z repo, ki smo jo prav tako prej okisali v tropinah refoška.
Namesto z okisano peso brovado lahko pripravimo s kislo repo!

  • EXTRA_FIELDS_PRICE
    ni podatka

    Potrebujemo:
    V refoškovih tropinah okisano, naribano in ožeto peso, svinjsko meso (rebra, jezik, rep, parklje …), oljčno olje, česen, sol, poper, za polento pa koruzno moko, sol, vodo in nekaj žlic masti ali oljčnega olja.

  • ENROLL_THIS_COURSES
  • Brovada je stara jed, ki jo v slovenski Istri le redki pripravljajo oziroma še znajo pripraviti. Priprava same jedi sicer ni težka, je pa priprava sestavin dokaj dolga in zapletena. Ta jed naj bi k nam prišla iz sosednje Furlanije, ime pa je dobila po "rava garba", kar pomeni kisla pesa ali repa. Glavni sestavini jedi sta kisla pesa (ali repa) in svinjina. Postopek priprave pese se običajno začne oktobra po opravljeni trgatvi, in sicer refoška. Očiščeno peso damo kisat v refoškove tropine. Obtežimo z utežmi (lahko kamni) ter pustimo kisati najmanj en do dva meseca. Nato peso vzamemo iz tropin, očistimo in naribamo (kot kislo repo ali zelje). Pesa, ki je od refoškovih tropin dobila vijoličasto barvo, je tako pripravljena za pripravo brovade. Pripravlja pa se nekaj dni po zakolu prašiča.

Novo na portalu

cache/resized/d9383439946546eeb4089d4a63e080ec.jpg
Cerkve in samostani
cache/resized/dc9e08b4d91f9a3bc0e3fc6065143cce.jpg
Zgodbe (in spomini)
cache/resized/28a0ddfcea6a71d80d17f37216f7232f.jpg
Cerkve in samostani

Na strani je 112 gostov in ni članov .

Top