Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Carpaccio

Predpriprava

■ V majhni ponvici na hitro prepražimo poper, da zadiši, nato ga stremo v možnarju in potresemo po kosu alu folije. Po popru povaljamo meso.
■ Meso tesno ovijemo v folijo in vsaj za 60 minut položimo v hladilnik.
■ Suho ponev močno segrejemo, potem pa v njej po vseh straneh opečemo v folijo zavito meso; približno po 30 sekund po vsaki strani.
■ Zavitek z mesom ohladimo in položimo nazaj v hladilnik, 60 minut pred serviranjem pa v zamrzovalnik.
Priprava
■ Ledenko operemo, dobro posušimo in zrežemo na tanke rezance.
■ V skodelici zmešamo gladek preliv iz olivnega olja, limoninega soka, gorčice, soli in pehtrana.
■ Peteršilj osmukamo, drobno sesekljamo in potresemo po kosu folije.
■ Meso odvijemo iz folije in povaljamo po sesekljanem peteršilju. Nato ga z najostrejšim nožem iz domače kuhinje karseda tanko narežemo. Če imamo salamoreznico, toliko bolje.
■ Mesne rezine položimo med dve plasti prozorno folije, potem pa jih z dlanmi še nekoliko stanjšamo.
■ Ledenkine rezance prelijemo s prelivom, premešamo in razdelimo po servirnem krožniku. Po solati razdelimo rezine mesa, ki jih potresemo z malo solnega sveta in z malo naribanega parmezana. Pokapljamo z ekstra deviškim olivnim oljem.
Serviranje

Goveji karpačo ali goveji carpaccio ponudimo z (opečenim) kruhom.

Nadomestek
■ Klasično gorčico lahko nadomestimo z dijonsko gorčico, ki je zrnata ter bolj pikantna in pekoča od rumene gorčice, ki jo uporabljamo pri nas. Ima kontrolirano poreklo in zaščiteno ime.
■ Parmezan lahko nadomestimo s pekorinom ali s sirom fiore sardo s Sardinije, dober nadomestek pa je tudi domači zbrinc. izboljšanje
Kakovostnejše olivno olje, okusnejša jed.

Nasveti
■ Za karpačo uporabimo (o)srednji del govejega fileja ali pljučne pečenke. Okrajke uporabimo za tatarski biftek ali kakšen ragu.
■ Vsaka sol ni sol. Prečiščena, rafinirana sol vsebuje neustrezno visoko koncentracijo natrijevega klorida ter dodatke proti strjevanju in za lepšo barvo. Uporabljajmo Piransko sol, sol z geografskim poreklom. Pridelujejo jo ročno, po tradicionalnih metodah, starih več kot 700 let.

Vir:
https://sl.wikipedia.org/wiki/Carpaccio

  • EXTRA_FIELDS_PRICE
    Ni podatka

    Sestavine
     250 g očiščenega govejega fileja
     sok 1/2 limone
     ekstra deviško olivno olje
     gorčica
     sol
     1 žlička črnega popra v zrnu
     nekaj vejic peteršilja
     1 ščepec pehtrana
    drugo
     nekaj listov ledenke
     parmezan
     solni cvet

  • ENROLL_THIS_COURSES
  • Carpaccio je jed iz tankih rezin surove govedine, odrezanih iz fileja pljučne pečenke, začinjen z oljčnim oljem in limoninim sokom ali majonezo oziroma omako Vinaigrete in potresen s parmezanom. Karpačo (carpaccio), poimenovan po renesančnem slikarju Vitorreju Carpacciu (ok. 1465 – 1525/1526), je prvi pripravil leta 1950 Guiseppe Cipriani v beneškem Harry’s Baru. Postregli so ga grofici Amalii Nani Mocenico, ki se je po nasvetu zdravnikov izogibala termično obdelanemu mesu. Carpaccio je jed italijanske kuhinje. Praviloma ga servirajo za predjed. Carpaccio je jed iz tenkih rezin surove govedine, odrezanih iz fileja (pljučne pečenke). Rezine mesa se lažje tenko narežejo, če je meso malo zamrznjeno. Začinijo ga z oljem in limoninim sokom ali omako Vinaigrete iz olivnega olja in potresejo z parmezanom.

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 178 gostov in ni članov .

Top