Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Arhitektura podeželja v preteklosti in danes

V klasifikaciji meščanske arhitekture označujemo objekte s tako imenovanimi stili in z njimi lahko vsaj približno določimo čas, v katerem so nastali. Takšne klasifikacije pa v vaški arhitekturi, razen v izjemnih primerih, ne moremo uporabiti, ker je nastajala iz drugačnih vzgibov in potreb.

Razvijala se je neodvisno od mesta, četudi je tam včasih črpala vzore, ali pa so bili vplivi obojestranski. Z etnološko analizo stavb bi lahko v veliki meri ugotovili, kakšen je bil njihov razvoj. Različni objekti skupaj z inventarjem i vsem, kar oblikuje vas, se niso ohranili do danes v prvotni obliki. Tudi tiste stavbe, ki so ohranjene, so v določenem časovnem razmiku zagotovo spreminjale svoj videz in strukturo. Vzrokov zato je več. Verjetno je najpomembnejši sociološki motiv. Z menjavo generacij so se z leti menjali gospodarji, z njimi pa tudi potrebe in zahteve. Spreminjala se je tudi funkcija prostorov: stavbe so širili, posodabljali, in popravljali. Vse to je spreminjalo podobo vasi. Poleg socioloških motivov so pomembni tudi psihološki – želja po intimnem in zasebnem prostoru. Ne gre pa tudi zanemariti ekonomske moči lastnikov, ki je skozi generacije nihala od razcveta do stagnacije. Podobo vasi je v določenih primerih spremenil tudi zgodovinski slog, vendar le tedaj, ko je bil naročnik ekonomsko dovolj močan, odprt in dovzeten za spremembo po vzoru mesta.

V arhitekturnem izrazu najstarejših stavb je opazna določena skromnost. Ta odseva način življenja in gospodarske zmogljivosti. Pozneje je gmotni napredek – povezan z bolj živahno trgovino in komunikacijo predvsem s Koprom in Trstom – vplival na nove poglede in zahteve. Vaščani so želeli domačijam spremeniti videz in začeli so v svoje okolje vnašati čedalje več elementov, povzetih po mestnih vzorih.

Bistvena sprememba se je na podeželju zgodila v povojnem obdobju, ki je s korenitimi političnimi, gospodarskimi in kulturnimi zasuki (sprememba meja, agrarna reforma, razlaščanje zemlje, zadružništvo, neurejene povezave z mesti) močno vplivalo na to, da so začeli kmetje množično zapuščati svoje vasi. Ne smemo pa zanemariti niti splošnih sprememb, ki so zajele vso Evropo in večji del sveta: urbanizacija, industrializacija, civilizacijski dosežki in uvajanje novih informacijskih medijev so postopoma vplivali na miselno preobrazbo in zavest ljudi.

Vir: Ciglič, Zvona. Kamniti svet. Pokrajinski muzej Koper, Koper 1993

Read 256 times
More in this category: « Vhodni portali Strešna kritina »

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 81 gostov in ni članov .

Top