Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Koper Pristaniška ulica

Tipična podoba mediteranskega mesta s promenado in številnimi kotički, ki so vredni pozornosti obiskovalca.

Pristaniška ulica oziroma koprska promenada vas bo vodila od Vrat Muda mimo nekaterih večjih gospodarskih stavb, mestne tržnice, priljubljenega parka, mandrača in Taverne, pa vse do Ukmarjevega trga in mestne plaže.

Poleg ogleda mestnih vrat iz leta 1516 in ob teh ohranjenega dela nekdanjega obzidja, je na poti do Taverne v dopoldanskem času obvezen postanek na mestni tržnici, kjer kmetje prodajajo svoje pridelke in kjer je, predvsem ob sobotah, zelo živahno.

Posebno v poletnem času predlagamo postanek v Hlavatyevem parku ob koprski tržnici, kjer si lahko odpočijete v senci dreves, medtem ko otroci uživajo na igralih. Morda pa vam bo bolj ustrezalo le uživanje ob pogledu na barke in morje ob mestnem mandraču. Ta se je včasih imenoval Porporella, zato so domačini ulici rekli tudi »in Porporela«.

Kavarne vas nato v nadaljevanju vabijo, da se zlijete z mediteransko dušo mesta, vključno s po novem prestižnim mestnim hotelom Koper. Kakšen korak naprej vas pozdravi mogočna stavba, nekdanje skladišče soli iz 17. stoletja, danes pa prireditveni prostor taverna Koper.

Pot nas vodi mimo nekdanje luške kapetanije, lepotice iz istrskega kamna na levi, pa vse do mestne plaže.

Del Pristaniške ulice v Kopru je po novem ob koncih tedna namenjen predvsem sprehajalcem. Potopni valj na začetku Pristaniške ulice se za zdaj spusti pred vsakim vozilom, čeprav je dostop dovoljen le upravičenim, denimo stanovalcem z dovolilnicami.

Mestna občina Koper želi mestno središče razbremeniti motornih vozil, površine pa vrniti občankam in občanom ter obiskovalcem. Na Pristaniški ulici – od križišča s Piransko cesto do priključka ulice Belveder na Ukmarjevem trgu – si želijo zmanjšati tranzit, ki zdaj predstavlja kar 80 odstotkov vsega prometa na tej ulici, sprehajalcem pa omogočiti brezskrbno in varno preživljanje časa v mestnem jedru.
Dostop do Parkirne hiše Belveder bo mogoč po severni obvoznici, ob tem pa naj spomnimo, da parkirna hiša omogoča odlično izhodišče za raziskovanje mestnega jedra, še zlasti za kratkotrajno parkiranje, saj je prva ura parkiranja v njej brezplačna.

Viri:
https://www.rtvslo.si/radio-koper/prispevki/novice/za-vozila-zaprli-pristanisko-ulico/673721
https://visitkoper.si/znamenitosti/pristaniska-ulica/

Read 73 times

Novo na portalu

cache/resized/c9b5145b7b457f88de330aeb6ab41d32.jpg
Novi prispevki
cache/resized/97208fb74932d65d52b5478a58eeadef.jpg
Destinacija Hrvaška
cache/resized/f1692be170ad37bd68aeada1627e1ae9.jpg
Novi prispevki
cache/resized/911cd01b5daf63cecfd07928b855fa98.jpg
Zgodbe (in spomini)
cache/resized/d84d0e9266d2c0b8566f0e3c43f87fa8.jpg
Novi prispevki

Na strani je 245 gostov in ni članov .

Top