Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Inovativne rešitve elaborat

Podeželje Slovenske Istre ni bilo nikoli obravnavano kot turistično področje, saj so se vse moči razvoja turizma v Slovenski Istri pa tudi v mestni občini Koper osredotočale na Obalo, gradilo se je na ”sonce-morje-plaža” turizmu.

V zadnjem času pa se vse bolj uveljavlja interes po trženju Obalnega zaledja in podeželja v turistične namene, vendar je organiziranost turistične ponudbe v teh krajih razpršena. Število malih ponudnikov je veliko in če gledamo število zanimivih točk (point of interest), tokrat širše gledamo na celotno Slovensko Istro, potem presežemo številko 1200. Narave željni turisti in obiskovalci se čedalje bolj obračajo v njeno zaledje. Obenem jim Obalno zaledje in podeželje Slovenske Istre ponujata številne turistične atrakcije in ima že razvite turistične proizvode in storitve (gostilne in osmice, turistične kmetije, sakralne objekte, vinske ceste, sprehajalne, kolesarske in gozdne poti, itd.).

Partnerska organizacija Traven je zavod za ohranjanje kulturne dediščine in razvoj podeželja. V svojem delovanju se osredotoča na Slovensko Istro, večkrat je že bila partner v evropskih projektih vezanih na to področje. Razvoj podeželja omenjenega področja se sicer spodbuja, med drugim tudi s t.i. Kraški robom, zelo uspešnim projektom Mestne občine Koper, vendar ob nenehno naraščajoči turistični proizvodnji je partnerska organizacija kljub vsemu prepoznavala pomemben primanjkljaj, saj za celotno Slovensko Istro ni obstajal enotni informacijski sistem celotne ponudbe (npr. znamenitosti z opisi in drugimi informacijami, hrana – tako pripravljena kot ponudniki domačih pridelkov, prenočišča, dogodki…), ki bi bil zanimiv tako za domačine kot tudi za turiste. Zato je bil ta projekt zasnovan z namenom, da se pripravi analitsko raziskovalni del potencialov Slovenske Istre, predvsem z uporabo številnih dopolnjujočih se sekundarnih virov informacij do te mere, da nastane celostna in edinstvena slika virov tega območja.

Projektne aktivnosti so bile razdeljene v tri stopnje.

1. Seznanitev s projektom in projektnimi partnerji
Organizirano je bilo uvodno srečanje, kjer so se projektni partnerji predstavili, predstavljen je bil tudi projekt, predvidene aktivnosti, dorečen terminski načrt ter razdeljene odgovornosti posameznih partnerjev. Projektni partnerji so spoznali delovanje partnerske organizacije in njeno vpetost v lokalno okolje tako preko predavanja in pisnega gradiva kot tudi na delovnem srečanju na terenu. Spremljala se je udeležba partnerjev, ki je nujna za razumevanje problematike, ki jo naslavlja projekt, in za nadaljnje projektno delo. Študenti so pripravili zapise o predstavljenih področjih.

2. Izvedba raziskave in analize ponudbe Kraškega roba in nadgradnja spletne strani
V izhodišču je projekt strukturiral iskane informacije. Študenti so ob mentorski podpori raziskali področje Kraškega roba in identificirali relevantna področja ter pripadajoče enote za interaktivno spletno stran. Sočasno z identifikacijo in pisnimi opisi pripadajočih enot je potekal tudi njihov vnos v bazo podatkov in objava na spletni strani www.traven.si. Nadgrajen je bil z uporabniško prijaznim načinom iskanja informacij kot geogodiranimi točkami na podlagi aplikacije Google earth.

3. Diseminacija rezultatov
V sklepni fazi projekta je bil pripravljen končni elaborat, ki povzema vsebino celotnega projekta. Izvedeni sta bili javna predstavitev projekta in tematska okrogla miza. Med trajanjem projekta so bili vmesni rezultati in aktivnosti javno predstavljeni na FB strani projekta in spletni strani FKPV.

Več pa na tej povezavi.

logotipi inovativne rešitve 2

Read 126 times petek, 20 oktober 2023 18:31
More in this category: « Dobavne poti v turizmu

Na strani je 498 gostov in ni članov .

Top