Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Kaj je značilno za arhitekturno krajino (Slovenske) Istre?

Na obisku gričevnate pokrajine s svetlikajočo gladino morja nekje v ozadju, je v začetku devetnajstega dunajski popotnik Jožef Kreil zaklical: »Solnce stoj!« Poziv soncu, da bi lahko čim dlje gledal to izjemno pokrajino, v kateri hiše niso bila iz opeke in lesa, kakor v Avstriji, temveč zidane iz mogočnih kamnov.

Pokrajino oljk in vinske trte so zaznamovale z občutenjem nekake viteške narave. Kamnite, z nizanjem prostorov v dolžino in višino postopno razvite hiše, poleg plitke dvokapne strehe krite s korci in pokončnih s polknicami zastrtih okenskih odprtin, ki notranjost stavb odpirajo proti jugu, identitetno zaznamuje z barvo, teksturo in strukturo lokalni kamen, flišni peščenjak sivo rjave barve. Fasadni ovoji, ki jih tvorijo zidovi izdelani iz v obliki kvadra izdelanih kamnitih zidakov – klesancev, fuge so zaradi skromne uporabe malte ozke in globoke, imajo namreč svojstven, monumentalen videz. Omet, tanka zaščitna prevleka v sivo rjavi barvi, je zaradi delovanja dežja z močnim vetrom pogosto stanjšan tako, da skozenj prosevajo kamni, ali pa ga sploh ni bilo. Pomembna sestavina malt za ometavanje, mivka, droben naplavljen pesek, je bil v teh krajih redka, a zato posebej dragocena.

Monumentalne, zaradi malo dodanega fasadnega okrasja tudi asketsko oblikovane stavbe, sestavljajo različno dolge in različno lomljene nize, ki v strnjenih naseljih robijo ozke ulice, se pogosto stekajo na trg z naselbinsko dominanto. Strnjena naselja, običajno postavljena na grebene ali v pobočja, so izvirna, posebna in kakovostna vrednost istrske pokrajine.

Kamnite, z nizanjem prostorov v dolžino in višino postopno razvite hiše, poleg plitke dvokapne strehe, krite s korci in pokončnih s polknicami zastrtih okenskih odprtin, ki notranjost stavb odpirajo proti jugu, identitetno zaznamuje z barvo, teksturo in strukturo lokalni kamen, flišni peščenjak sivo rjave barve. Fasadni ovoji, ki jih tvorijo zidovi, izdelani iz v obliki kvadra izdelanih kamnitih zidakov – klesancev, fuge so zaradi skromne uporabe malte ozke in globoke, imajo namreč svojstven, monumentalen videz. Omet, tanka zaščitna prevleka v sivo rjavi barvi, je zaradi delovanja dežja z močnim vetrom pogosto stanjšan tako, da skozenj prosevajo kamna ali pa ga sploh ni. Pomembna sestavina malt za ometavanje – mivka, droben naplavljen pesek, je bil v teh krajih redka, zato posebej dragocena sestavina.

Kratkemu in zgoščenemu opisu identitetnih značilnosti stavbarstva v Slovenski Istri bi lahko dodali še mnoge podrobnosti, od nadstropnih hodnikov ob hišah do likovne uporabe kraškega apnenca za okenske in vratne okvirje in izvedenih okrasnih motivov v kamnu in ometu.

Iz intervjuja z dr. Živo Dreu, objavljeno v reviji Obala plus, številka 44. oktober 2022

Vir: https://obalaplus.si/sodobno-zivljenje-v-stari-hisi-je-dragocen-dar/

Read 116 times sobota, 18 november 2023 13:44

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 12 gostov in ni članov .

Top