Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Bolj je stara hiša poceni

Bolj je stara hiša poceni, več denarja rabite zanjo

AVTOR K. M.
19. AVGUST 2019, OB 7:40

Nizke cene starih hiš na podeželju so zelo privlačne, saj včasih ne sežejo niti do 40.000 evrov. Marsikoga to zavede, ker naivno misli, da bo z dodatnimi nekaj tisoč evri, ki jih bo vložil v obnovo stare hiše, prišel do novega doma.

Imeti lastno streho nad glavo je naravna želja vsakega posameznika, Slovenci pa jo imamo tako rekoč zapisano v genih. Pogosto se najprej ogledujemo za manjšimi stanovanji, ki so cenovno lažje dostopna, potem pa pride čas, ko je treba kupiti večjega, še raje pa se začnemo spogledovati z nakupom ali gradnjo hiše.

Za marsikoga je to povsem nedosegljivo, hkrati pa se lastni hiši nikakor ne more odpovedati, zato se začne spogledovati s starejšimi hišami, katerih leto gradnje sega v konec 19. in začetek 20. stoletja. Na nepremičninskih portalih je precej ponudbe od 80 do 120 let starih hiš predvsem na podeželju, praviloma so to manjše, velike od 50 do 100 kvadratnih metrov.  

Cene so res privlačne, a tu ni prostora za preveliko navdušenje, kaj šele romantična sanjarjenja o lastni hiški z vrtom in cvetjem na oknih za majhen denar. Večina jih je v zelo slabem stanju, le redke so, po fotografijah sodeč, dobro ohranjene, vprašanje pa je, ali so tudi vseljive brez velikih posegov vanje.

Naivno je misliti, da lahko tako stare hiše le z nekaj tisočaki ali morda deset tisočaki spravimo v stanje, ki bo primerno za kakovostno bivanje. Na koncu se največkrat izkaže, da je za temeljito obnovo teh hiš treba imeti vsaj toliko denarja, kot za gradnjo približno enako velike nove hiše. Zato te hiše nikakor niso prava pot do lastnega doma, če so naša sredstva zelo omejena.

Kaj pomeni temeljita obnova 100 let stare hiše?
Začeti je treba pri temeljih, če jih sploh ima, in jih ojačati. Običajno je v njih in v zunanjih stenah veliko vlage, tudi s to se je treba spopasti. Potem so tu razpoke na zunanjih zidovih. Obnoviti je treba ostrešje in medetažne plošče. Pogosto je treba spremeniti tloris oziroma razporeditev prostorov, da ustrezajo našim potrebam.

PrenovaPrenova

Zamenjati je treba stavbno pohištvo, pogosto je treba povečati tudi okenske odprtine, najti rešitev za fasado, za katero toplotna izolacija ni nujno vedno dobra ali najboljša rešitev. Obnoviti ali zamenjati je treba vse tlake, notranje omete in inštalacije, vgraditi centralno ogrevanje, ki ga v teh hišah običajno ni. Načrtovati je treba praktično vse, tako kot pri novogradnji.

Nakup stare hiše je dober v teh primerih
Za nakup res stare, poceni hiše se odločimo v dveh primerih. Z nakupom smo prišli do relativno poceni parcele na lokaciji, ki nam odgovarja in je komunalno opremljena, ter do hišne številke. Drugi razlog pa tiči v naši želji, da bi živeli v hiši, ki predstavlja duh preteklega časa, hkrati pa nam veliko pomeni, da bomo ohranili arhitekturno dediščino.
V drugem primeru se bomo lotili bolj ali manj zahtevne, vendar nujno temeljite obnove, še večkrat pa rekonstrukcije.

Obnova stare hiše je zahtevna
Obnova stare hiše je bistveno bolj zahteven projekt kot rušenje in gradnja nove. Nikakor se je ni pametno, niti gospodarno lotiti na lastno pest. Šele po temeljitem pregledu strokovnjaka, lahko je to arhitekt, ki se ukvarja z obnovami in rekonstrukcijami starih hiš, ali pa gradbenik, bomo vedeli, ali je hiša sploh primerna za obnovo ali pa jo je kljub našim najboljšim namenom bolje porušiti. Morda bo strokovnjak ocenil, da je treba zrušiti le določene dele hiše, saj je njihova obnova nemogoča ali pa povsem negospodarna, pojasnil pa bo tudi, kaj se lahko obnovi, kaj pa je treba rekonstruirati.

Zunanjost stare hišeZunanjost stare hiše

Med obnovo in rekonstrukcijo je namreč razlika. Obnovo lahko razumemo tudi kot vzdrževanje hiše, kar pomeni, da v okviru tega lahko zamenjamo zgolj posamezne dele ostrešja in jih ojačamo oziroma nadomestimo z novimi, zamenjamo strešno kritino, okna, obnovimo fasado, saniramo morebitne manjše razpoke v temeljih in na zidovih, s katerimi povečamo nosilnost konstrukcije, vlago v temeljih, naredimo drenažo okoli hiše, vgradimo nov ogrevalni sistem in druge napeljave. Za ta dela ne potrebujemo gradbenega dovoljenja niti projekta.

Za rekonstrukcijo potrebujemo gradbeno dovoljenje
Rekonstrukcija pa pomeni, da bomo posegali v konstrukcijo hiše. Med posege v konstrukcijo se šteje rušenje ali spreminjanje nosilnih sten, novo ostrešje, izvedba nove medetažne plošče, povečanje odprtin za okna in balkonska ali vhodna vrata, nove odprtine na zunanjih stenah, večje sanacije temeljev, novo zunanje ali notranje stopnišče. Rekonstrukcija pomeni tudi povečanje gabaritov hiše, vendar z omejitvijo. Volumen hiše lahko v okviru rekonstrukcije povečamo zgolj za 10 odstotkov.
Za vsa našteta dela je potrebno gradbeno dovoljenje, zanj pa je treba pripraviti projektno dokumentacijo, v kateri je prikazano obstoječe in načrtovano novo stanje. To pomeni, da bomo pri temeljiti obnovi stare hiše potrebovali arhitekta, ki bo pripravil projektno dokumentacijo.

Pri obnovi res stare hiše je arhitekt nuja, ne luksuz
A tudi če stara hiša potrebuje le vzdrževalna dela, je smiselno, da najamemo arhitekta. Še posebej, če jo želimo obnoviti v duhu časa, v katerem je nastala, hkrati pa jo želimo predvsem v notranjosti prilagoditi sodobnim bivalnim potrebam in povečati njeno energijsko učinkovitost.

Ambient po obnoviAmbient po obnovi

Arhitekt ne bo le pripravil projekta obnove in rekonstrukcije in ustvaril kar se da dobre rešitve, s katerimi bo povezal preteklost s sedanjostjo, pri tem pa upošteval zakonitosti gradnje in uporabe materialov obeh obdobij ter sodobne tehnologije, temveč bo lahko sestavil tudi natančen popis ustreznih materialov in potrebnih del.

Tako bomo tudi veliko bolj natančno vedeli, v kaj se podajamo, in koliko nas bo to stalo. Pri obnovah starih hiš je pogosto tako, da se vsega ne da predvideti v naprej, saj šele poseg na enem delu hiše odkrije nove zahteve za obnovo. Sami bomo zato zelo težko predvideli, kaj vse je treba narediti in kako, predvsem pa je treba biti previden tudi pri izbiri materialov, saj lahko z nekaterimi zaradi nezdružljivosti z materiali, iz katerih je hiša zgrajena, naredimo veliko škode.

Vir: https://www.zurnal24.si/pod-streho/nakup-in-obnova-stare-hise-se-to-splaca-332707#google_vignette

Read 155 times

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 115 gostov in ni članov .

Top