Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Parenzana

"Obnovljena" trasa nekdanje ozkotirne železnice Poreč (HR) skozi obalna naselja Slovenije do Trsta (IT). Trasa: Trst, Škedenj, Žavlje, Milje, Škofije, Dekani, Lazaret, Koper, Semedela, Žusterna, Izola, Strunjan, Portorož, Lucija, S. Bortolo, Sečovlje, Poreč. Upoštevajoč trenutno uporabnost bi jo lahko uvrstili med "pohodniške" in

"kolesarske" poti, vendar jo zaradi zgodovinsko-vsebinskega pomena obravnavamo samostojno.

Pot vodi skozi stara mesta in naselja, enkrat tik ob morju, drugič med vinogradi in nasadi oljk, speljana je skozi kratke urejene tunele, prečka doline z viadukti in se vzpenja preko gričev. Pot je razgibana in primerna za vsakogar, ni prezahtevna, zato pa zanimiva, raznovrstna in informativna. Ob progi je cela vrsta počivališč, kjer si boste lahko oddahnili pred nadaljevanjem poti in dobili zanimive informacije. Istra je priljubljena stična točka vseh popotnikov. Krasijo jo stara mesteca, v katerih je še danes zaznati dotik zgodovine. Oko se lahko spočije na številnih naravnih in kulturnih spomenikih, slovi tudi po gostoljubnih ljudeh in izvrstni kulinariki.

Proga se je ob dograditvi uradno imenovala Poreška proga oziroma Parenzaner, zatem Istrska parenzanaVir: Zemljevid izdelan na podlagi podatkov razpoložljivega promocijskega materiala in vzorčnega preverjanja na terenu (za večjo sliko glej galerijo). Studio lan d.o.o. Koper, avgust 2005

železnica ali TPC (Trieste - Parenzo - Canfanaro) po nikoli uresničenih načrtih, da bi jo zgradili vse do Kanfanarja. Domačini so ji pravili kar Istranka oz. Istrijanka ter vinska oz. vinogradniška železnica. Ob priključitvi Istre Italiji so jo uradno preimenovali v La Parenzana (po italijanskem imenu za Poreč - Parenzo), vendar domačini tega imena niso sprejeli. Uveljavilo se je šele v letih po 2. svetovni vojni, ko proge že davno ni bilo več. V hrvaščini so ji rekli tudi Porečka.

Številni objekti (predori, nasipi ob morju, ostanki postajališč) so še ohranjeni. Na njihovi podlagi so lokalne skupnosti Slovenske in Hrvaške Istre v okviru čezmejnega projekta Parenzana v nekaj letih oblikovale zanimiv turistični produkt - Pot zdravja in prijateljstva s kolesarskimi stezami in sprehajalnimi potmi.

Pot zdravja in prijateljstva je prava odločitev za vse, ki bi radi stopili naprej v zgodovino starih mest, se seznanili z naravnim bogastvom istrske obale in se srečali z lepoto gričevnatega podeželja. Pot je speljana po nekdanji ozkotirni železniški progi Parenzana, ki je povezovala Trst in Poreč in je postala simbol prijateljstva med slovenskimi, italijanskimi in hrvaškimi občinami. Parenzana vodi skozi stara mesta in vasi, ob morju ter med vinogradi in nasadi oljk, speljana je skozi kratke osvetljene in urejene predore, prečka doline in se vzpenja prek gričev. Po njej se odpravi mnogo obiskovalcev in turistov, z namenom športnega udejstvovanja, rekreacije ali zgolj za sprostitev. Primerna je za vsakogar, ob njej je cela vrsta počivališč, kjer si boste lahko oddahnili, dobili zanimive informacije ali ogledali del železniške zgodovine.

Predstavitev dela urejene kolesarske poti med Izolo in Sečovljami

Na kolesarsko pot se priključimo v Izoli, na križišču med Leninovo in Prešernovo ulico se usmerimo proti gričevju v zaledju in nato kmalu opazimo oznako za kolesarsko pot. Zavijemo desno v smeri proti Strunjanu in Portorožu. Oznake nas večinoma dobro vodijo po razgibani in nezahtevni poti. Kmalu naletimo na osvetljeni tunel Šalet (214 m). Med vinogradi in nasadi oljk sledimo kolesarski oznaki, smer Portorož, mimo Dobrave, Strunjana do 550 m dolgega, prav tako osvetljenega predora Valeta. Spustimo se v Lucijo in se upoštevajoč prometno signalizacijo usmerimo mimo avtokampa proti Forma vivi, do koder nas vodi rahel vzpon. Nadaljujemo pot mimo Seče (kjer prečkamo glavno cesto) in Parecaga do Sečovelj. Od tu naprej se lahko odpravimo naprej proti Hrvaški.

Celotna trasa Porečanke - Parenzane
Parenzana, pot zdravja in prijateljstva, ponuja številne moţnosti za športno udejstvovanje, zdruţuje sprehajalce, tekače, kolesarje ter vse navdušence na rolerjih. Vodi po nekdanji ozkotirni ţelezniški progi, katere tiri so v širino merili le 76 centimetrov. Okrog 34 let je povezovala 123 kilometrov istrskega zaledja, med Trstom in Porečem. Sprva je nosila nemško ime Parenzaner, iz katerega so Italijani skovali izpeljanko Parenzana.
 
Istoimenski, majhen vlak je progo krstil 1. aprila 1902, največja dovoljena hitrost je bila tedaj 25 kilometrov na uro. Tovrstno potovanje si je tedaj lahko privoščila le peščica bogatejših, saj so bile vozovnice zelo drage, raje so se vozili s parnikom hitreje in ceneje. Izolski Muzej Parenzana hrani mnogo zanimivih podatkov o tem obdobju.
 
Ime Pot zdravja in prijateljstva pa izhaja iz odločitve slovenskih, italijanskih in hrvaških oblasti, za ustanovitev poti, namenjene športni aktivnosti, ustanovljena pa je bila natanko 100 let po tem, ko je po progi zapeljal prvi vlak.
 
Na tej povezavi najdete izčrpen opis celotne trase od Trsta do Poreča podprt z bogatim slikovnim gradivom.
 

Viri:

Koper.si/index.php?page=znamenitostiinatrakcije

http://www.slovenia.info/?kolesarjenje=301&lng=1

http://www.google.si/imgres?imgurl=http://www.parenzana.bloger.hr/settings/parenzana/images/e7a4f044_trasa_parenzana.jpg

http://www.slo-istra.net/dragan100/Dokumenti/Parenzana.pdf

Read 8598 times torek, 01 junij 2021 14:35
Tagged under:
More in this category: « Murje in kamen Na konfini »

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 133 gostov in ni članov .

Top