Print this page
Projekt Revitas
Traven

Projekt Revitas

 REVITAS - Revitalizacija istrskega podeželja in turizma na istrskem podeželju je čezmejni projekt, ki ga je sofinancirala Evropska unija skozi Program čezmejnega sodelovanja Slovenija – Hrvaška 2007 – 2013 (IPA – instrument predpristopne pomoči).

Projekt REVITAS izvaja Mestna občina Koper v široko zastavljenem partnerstvu, ki zajema Istrsko županijo, Občino Izolo, občino Piran, Zavod za varstvo kulturne dediščine, Občino Svetvinčenat, mesto Poreč, mesto Buzet, mesto Vodnjan in Turistično zvezo istrske županije Projekt je potekal na področju slovenske in hrvaške Istre v od leta 2010 do leta 2012.
Splošni čezmejni cilji projekta so zaustavitev propadanja istrskega podeželja ob ohranitvi kulturne dediščine in spodbudi razvojnih in turističnih integriranih produktov; oblikovanje čezmejne turistične destinacije Istre ter spodbujanje trajnostnega razvoja turizma na istrskem podeželju, ki bo temeljil na kulturnem in naravnem bogastvu tega območja. Zastavljeni cilji se bodo dosegli s pomočjo oblikovanja modela revitalizacije istrskega zaledja, s pripravo priročnikov tradicionalne suhozidne gradnje, z izvedbo obnove in izboljšav na infrastrukturnih objektih ter čezmejno kulturno izmenjavo dogodkov, izkušenj in izobraževanj.


Projekt REVITAS zajema naslednje aktivnosti:
• izdelava metodologije revitalizacije podeželja preko strokovnih ekskurzij in skupnih čezmejnih delavnic.
• ohranjanje izvirne suhozidne gradnje s pomočjo raziskovalnega dela, večdnevnih delavnic in praktičnih napotkov z izdelavo DVD-ja.
• revitalizacija tematskih poti, razgledišč, počivališč in njihovo vključevanje v integrirano turistično ponudbo.
• revitalizacija starih mestnih jeder na istrskem podeželju: obnova trga v Topolovcu in obnova kvadratnega stolpa kaštela Morosini Grimani v Svetvinčentu
• organizacija čezmejnih seminarjev za voditelje info centrov.
• organiziranje tridnevnega seminarja za turistične vodiče, delavce v turističnih agencijah, podjetnike in lokalno upravo.
• vzpostavitev 10 info točk in 6 info centrov v slovenski in hrvaški Istri: v Svetem Antonu pri Kopru, Piranu, Izoli, Poreču, Buzetu in Svetvinčentu.
• organizacija 20-ih čezmejnih dogodkov v info centrih za promocijo Istre kot edinstvene in celovite turistične destinacije.
• razvoj turističnih promocijskih proizvodov (DVD, brošure, razglednice, plakati itd)
• izvedba in označitev treh vrsti poti: peš poti, kolesarskih poti ter konjeniških poti v zaledju Istre.

 

Last modified on nedelja, 26 januar 2020 11:53
Urednik

Latest from Urednik