Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Kaštelir tematske poti

Projekt si prizadeva oživiti histrsko zgodovino Istre in jo predstaviti sodobnemu obiskovalcu. Zgradil je mrežo kolesarskih poti in pešpoti, s katerimi je povezal zgodovinske točke.

 Razprostranjenost gradišč na Krasu in v IstriRazprostranjenost gradišč na Krasu in v Istri

Več o projektu in njegovih rezultatih pa v opisu iz predstavitve projekta:
Projekt »Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja – od Krasa (preko Brkinov, Čičarije in Istre) do Kvarnerja«, z akronimom KAŠTELIR, je del Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška. Rdečo nit projekta predstavljajo ostanki gradišč (kaštelirjev), te danes prezrte kulturne dediščine, ki izhaja iz prazgodovinskega obdobja (iz bronaste in železne dobe – t.j. 2. in 1. tisočletja pr. n. št.).

Logo2 Kaštelir Logo2

Njihova presenetljiva gostota na širšem območju Primorske, Istre ter Kvarnerja priča o skupnih naravnih danostih in skupni zgodovini ter enovitosti tega območja v prazgodovini. Z zaraščanjem gradišč, izseljevanjem lokalnega prebivalstva ter izgubo tradicije in povezav s starodavno preteklostjo, pa se izgublja tudi znanje o takrat rastočih rastlinah tega območja in njihovi uporabi. Zato je glavni namen projekta aktivno ohranjanje dediščine gradišč, in sicer z njihovim ovrednotenjem, zaščito, oživitvijo ter promocijo, tudi s pomočjo spletne platforme in mobilne aplikacije. S projektom želijo obuditi tudi starodavno povezanost ljudi z rastlinami in jo tako predstaviti za sodobni čas, da bo služila trajnostnem čezmejnem turizmu, razvoju podeželja in sonaravnemu ravnanju z okoljem.

Logo Interreg

Do njihove spletne strani dostopate prek https://map.kastelir.eu/sl/about. Na tem mestu: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.goodplace.kastelir je mogoče pridobiti tudi aplikacijo za mobilne naprave.

Vir: https://map.kastelir.eu/sl/about

Last modified on nedelja, 11 april 2021 16:10

Na strani je 85 gostov in ni članov .

Top