Istrska kulinarika (8)
Kot drugod so tudi v Istri sladice pika na i obeda. Najpogosteje so pripravljali sladice iz vlečenega, kvašenega, krhkega, rezančevega in žvrkljanega testa.
Mesne jedi
Written by UrednikMeso je beljakovinsko živilo, ki ga naše telo odlično izkoristi. Vsebuje različno vsebnost maščob.
Ribje jedi
Written by UrednikRibe so ob morju pomemben del kulture in prehrane. Ribje meso vsebuje enako beljakovin kot meso klavnih živali, bogatejše pa je z vitamini in rudninskimi snovmi.
Močnate in zelenjavne jedi
Written by UrednikPomembno mesto pri obrokih imajo močnate jedi.
Enolončnice ali mineštre
Written by UrednikMed vsakdanje jedi spadajo mineštre. Razdelijo se lahko na pomladne, poletne, jesenske in zimske, odvisno od uporabljenih sestavin.
Tople začetne jedi
Written by Urednik
Med tople začetne jedi sodijo jajčne jedi ali fritaje, pripravljene s šparglji, domačimi klobasami, jurčki, tartufi, paradižnikom, radičem in poganjki
Hladne začetne jedi
Written by UrednikHladnih začetnih jedi včasih niso ločevali od toplih. Poznali so toplo dopoldansko malico, imenovano marenda, s katero so se okrepčali po napornem delu.
Tipična živila v Istri
Written by UrednikPokrajina Istre je zelo razgibana. Preplet morja, sončnega gričevja ter rodovitnih dolin, ki jih zaznamujejo reke Dragonja, Rižana, Drnica in Badaševica ter številni