Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Albergo Difusso Sauris

Nahaja se v vasi Sauris, v Karnijskih alpah na nadmorski višini 1212 metrov. Prvič se jo omenja v 13. stoletju. Zaradi odročnosti in težke dostopnosti se je vas ohranila v svoji avtohtoni obliki. Obnavlja in razvija se s pomočjo modela razpršenega hotela.

V središču vasi je ena sama recepcija, nastanitve pa so razporejene po posameznih hišah. Obiskovalci so zaradi modela razpršenega hotela vključeni v utrip vasi, kjer lahko sodelujejo ali le spremljajo navade, tradicije in ritem lokalnih prebivalcev (http://www.albergodiffusosauris.com/ ).

 Barve-opt  Dobrodošli-opt
 Barve  Dobrodošli

Zasnovo "Albergo Diffuso" (razpršenega hotela) so začeli razvijati v Furlaniji v 80. letih da bi si opomogle cele vasi, ki jih je uničil potres. Stavbe, izdelane iz lesa in kamna, so temeljito obnovljene v lokalnem stilu; gostom ponujajo priložnost bivanja v starih vaseh polnih zgodovine in kulture. Na ta način postanejo gosti občudovalci tega kotička, se družijo z lokalnim prebivalstvom, se počutijo kot del soseske in sodelujejo pri negovanju lokalnih običajev in tradicije. Nastanitev vključuje popolnoma opremljeno kuhinjo, neodvisen sistem ogrevanja, in svežo posteljnino.

 Jezerski utrinek-opt Lepota-opt 
 Jezerski utrinek  Lepota

Njihova spletna stran http://www.albergodiffusosauris.com/en/home/ takole opisuje čari ponudbe:

Počitnice, pri katerih lahko pridete v stik z ritmom in načinom življenja lokalnih prebivalcev, se vklopite v njihovo tradicijo, kulturno dediščino in vsakdanje življenje. Izberete lahko vključevanje v življenje vasi ali pa ga samo opazujete od daleč. Vendar pa bi vam svetovali, da sprejmete njihovo vabilo in se vključite v njihovo vsakdanje življenje, tako da se boste lahko resnično počutili kot del skupnosti in uživali v njenih ritmih, tradiciji in preprostih radostih. Odkrili boste, da je to poživljajoča izkušnja. Le Albergo Diffuso (dobesedno, "razpršeni hotel"), vam ponuja priložnost, da okušate resnično življenje v teh gorah, kjer ste dobrodošli.

Postali boste sestavni del skupnosti, sodelovali pri opravilih, si ogledali prizorišča in uživali v čaru prostoru. Lahko hodite po stezah, srečujete ljudi in se seznanite z življenjem v gorah. Z drugimi besedami, Albergo Diffuso je recept za svobodno misleče turiste, ki združuje udobje in razkošje hotela ter gostoljubnost in popolno svobodo preživljanja časa.

Razpršeni hotel Nadiške doline – Albergo Diffuso Valli del Natisone ponuja gostoljubje v svojih ločenih nastanitvenih enotah na območjih občin Grmek in Srednje; prikupna bivališča v čarobnem okolju gozdov in hribov, nad katerimi vlada mogočna gora Matajur.

Primer namestitvene enote

 Bivalni prostor  Kuhinja
 Primer namestitve  Kuhinja
 Dnevna soba  Spalnica
 Dnevna soba  Spalnica

Slike:http://www.tusmodoma.eu/betriebe_sl/detail/139

Razpršeni hotel je oblika podeželske turistične ponudbe, za katero je značilna večja razpršitev nastanitvenih kapacitet po kraju. Središče hotela je recepcija s skupnimi prostori. Razpršeni hotel Nadiške doline na meji s Slovenijo, korak stran od langobardskega templja v Čedadu in svetišča Stara gora ter nedaleč od vinogradov Goriških brd ponuja možnost preživljanja brezskrbnih in sproščenih počitnic z vsem potrebnim udobjem. Nastanitvene enote so izvrstno opremljene in pred kratkim obnovljene v skladu s krajevnimi arhitektonskimi značilnostmi.

Nudijo tudi vodene izlete na konju.

Sauris  je najvišja vas v Karnijskih alpah. Nahaja se na 1000-1400 m nadmorske višine. Zaradi tega je ta majhna skupnost ostala osamljena več stoletij, takšne razmere pa so prispevale k ohranjanju in razcvetu izvirne kulture. Prekrasen pogled na lepoto jezera v dolini v katerem se zrcalijo okoliške gore ostaja nespremenjen v vseh letnih časih.

Legenda pravi, da sta skupnost Sauris ustanovila dva nemška vojaka, ki sta se utrujena od vojne zatekla v to odmaknjeno dolino. V tej zgodbi utegne biti res nekaj resnice, saj so prvi prebivalci prišli iz Koroških dolin na Tirolskem (turistično navdahnjenim piscem ne moremo vedno zameriti pomanjkljivo znanje sosednjih regij) okoli sredine trinajstega stoletja. Všeč nam je, da je to mesto nastalo z željo po miru; enako spokojnost lahko vsakdo ceni tudi v današnjih časih.

(Natolcujem: "Zahre" so blizu našim "ozaram" - zoranim njivam. V 13. stoletju so iz Koroške lahko tja prišli le tamkajšnji Slovenci, drugih prebivalcev tam - na Koroškem - ni bilo. In Nadiško dolino še vedno pripisujemo slovenskemu življu).

 Mini Welness-opt Spokojna pokrajina-opt 
 Wellness  Spokojna pokrajina

Gre za drugačen jezik, kulturo, kulinariko in celo versko tradicijo: ti prebivalci so bili prepričani, da so prinesli s sabo relikvije sv. Oswalda, kralja Northumbrie v severni Angliji, ki je živel v VII. stoletju in zaščitnika pred kuga ter drugimi epidemijami. Svetišču so pripisovali čudežne ozdravitve in v času Beneške republike je postalo svetišče v Saurisu eno najbolj znanih in uglednih romarskih centrov.

Danes lahko v Saurisu enostavno ponovno odkrijemo in častimo čudesa narave in toplino njegovih gostoljubnih ljudi. Tu turisti najdejo telesni in duševni mir, čudež v našem kaotičnem svetu.

Razpršeni hotel Sauris – rajski kotiček

Vir:
http://www.albergodiffusosauris.com/en/home/

http://www.tusmodoma.eu/betriebe_sl/detail/139

 

Read 2915 times nedelja, 01 december 2019 17:09
Tagged under:

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 63 gostov in ni članov .

Top