Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Kamnito pohištvo

Verjetno istrska korta brez kamnitega pohištva ne bi bila to kar je. Lepoto in neskončni čar ji daje prav kamen ujet v številne oblike in rabe.

Takšno dvorišče je dnevni bivalni prostor za večino letnega časa, zato se vanj ujamejo prefinjene estetske preference Istranov. Pogosto so brez veliko denarja izdelali čudovite samosvoje ambiente v katerem se skladajo kamniti mejni zidovi, zelenje murve in trte na latniku, zatravljeni del in seveda kamnito pohištvo, ki je skoraj obvezni del vsake istrske korte.

 Korta pocitniske hise  Korta pred istrsko hišo opt Korta 
 Korta počitniške hiše  Korta pred istrsko hišo  Korta v sv. Petru nad Izolo

 

Kamnite talne plošče – škrloni
Vsaj del korte so domačini tlakovali s kamni, debelimi najmanj 10 cm, zato to niso več škrle ampak škrloni, ki lahko nosijo tudi težo npr. avtomobila (če mu dovolite vstopiti na korto). Za tlak so uporabljali peščenjak, ki se ponekod lomi v pravilne plošče ali pa ploščate kamne iz apnenca. Samo brez betona prosim, kadar polagate ali obnavljate kamniti tlak na dvorišču. Stiki med kamni se posujejo z zemljo in zatravijo, tako da delujejo kot naravni beton, ki preprečuje premikanje talnih kamnov. Več o tem pa na tej povezavi.

 Obnovljena hisa in delcek  korte  Trsek zanemarjena korta
 Obnovljena istrska hiša in delček korte  Trsek in ena bolj zanemarjenih kort

 

Kamniti umivalnik – škafa
Voda na korti mora biti, saj se večino pripravljalnih kuhinjskih dela opravi kar tam. Najbolje da je škafa zaradi poletne sence kje pod pergolo. Kamnite škafe so mojstrsko delo istrskih kamnosekov, pravilom izdelane iz kakovostnega apnenca. Pokojni Graciano iz Sokoličev mi je pravil, ko sva obiskala Reparec .. »Vidiš, takšno škafo je nekoč naredil kamnoseški mojster. Plačali so ga tako, da so vanjo vsuli žito do višine škafe in to je bil njegov zaslužek.«

 Novo kamnito korito Novo kamnito korito 

Kamnite posode in korita
Kamnitih posod je veliko vrst. Največja, visoka tudi 60 – 70 cm so uporabljali za shranjevanje oljčnega olja. Takole na oko so imele prostornino več kot pol kubičnega metra. Zadnjič sem videl eno v Rakitovcu kar pod nadstreškom, čeprav je bilo njihovo mesta zaradi dragocene vsebine seveda v hiši. Pokrite so bile z lesenim pokrovom.
Danes uporabljamo kamnite posode na korti pogosto kot cvetlične lonce in lončke, ali pa kar prazne, saj res estetsko dopolnjujejo ambient.
Kamnite posode – korita so uporabljali tudi v pr'katu (svinjaku) za hranjenje prašičev. Soseda ima štirioglato kamnito posodico, ki je služila za vodo kokošim.

 Nova kamnita korita opt  Stara kamnita korita
 Nova kamnita korita  Stara kamnita korita

 

Kamnite stopnice
Danes so redkost. Niso toliko povezane z bivanjem na korti, pač pa omogočajo dostopanje do vrtov in žrnad, do katerih je bilo težje priti. Na poti iz Brezovice v Pregaro boste na levi strani z lahkoto opazili nekaj zaporedno štrlečih kamnov iz obcestnega zida – to so kamnite stopnice. Ti šment, ko je bil Emil še otrok in je obiskal nono v Pisarih, se je ena takšna stopnica pod njim zlomila.
Druga oblika pa so kamnite stopnice vgrajene prečno v kamniti zid. Z njimi lahko dostopamo do nižje ležečega terena na ali ob korti.

 Kamnita idila v OprtaljuKamnita idila v Oprtalju  Kamnita idila v Oprtalju
 Erte kamnitih stopnic naproda na Bolhi  Erte kamnitih stopnic naprodaj na Bolhi

Seveda pa je mojstrski stopniščni izdelek v Istri povezan z zunanjim dostopom do prvega nadstropja – baladurjem. Tega pa lahko že obravnavamo kot sestavni del hiše. Nikakor pa ni mogoče mimo njegovega estetskega učinka na tradicionalno istrsko korto.

Kamnite klopi
Kadar želimo dognati, kako so ljudje nekoč uporabljali korto, moramo ugotoviti kje se nahaja kamnita klop, kjer so se domačini predajali popoldanskemu soncu zgodaj poleti ali jeseni ali pa v prijetni senci počivali v času pripeke. Položaj klopi nam bo odkril premikanje sonca in kako so dobili kar največ sončnih žarkov.
Zopet druge so bile postavljene ob hiši tako, da jih je popoldan obdajala senca in so nudile počitek ter priložnost za pomenkovanje.

 Kamnita klop  v Belobradih  Kamnita klop v Bilobradih za martinčkanje

Slepa okna
Dvoriščni zid je bil tu in tam opremljen s kamnitimi vdolbinami v obliki oken, ki so služile kot odlagalne police ali pa so iz zida štrlele lepo oblikovane kamnite škrle na katerih je pogosto pristal kakšen lonček z rožami.

Vedo tudi povedati, da je bil cvetlični lonček na polički poleg okna znak, da imajo pri hiši mladenko. In fantje so vedeli kam je treba zahajati.

Kamnita miza
Kamnita miza je zakon. Toliko bolje, če je nad njo senca murve, ki jo vsako leto obrežemo, da ni toliko murv, pa še krošnjo ji lahko oblikujemo. Mizo obdajajo kamnite klopi. Poleti ob obisku nihče ne želi vstopiti v hišo, saj je tam prevroče.

 Kamnita istrska miza Kamnita istrska miza - tla pa so bolj siromašno obnovljena 

Kamniti portoni
So čisti arhitekturni presežek. Le pri bogatih kmetijah ste na korto lahko vstopali skozi kamnite obode vhodnih vrat, ki jih je previsevala mogočna kamnita erta ali pa neuničljiva hrastova greda. Eno takšnih si lako ogledamo poleg gostilne Sočerga, ki žal vodi v zapuščeno dvorišče in istrsko hišo.

 Leseni porto  korte  v Poleticih opt  Leseni porton korte v Poletičih

Vodnjak
Vodnjak v kamnu ni samo popestritev dvorišča ampak nujni del, saj je bil pogosto edini vir vode. Da so vsaj našli kakšen izvir na korti ali v bližini. Njegov sestavni del je bil moliner – vrtljivi okrogli tram podprt z gredama na vsaki strani ali pa vitlo, ki je običajno viselo izpod železnega nastavka.

 Vodnjak Vodnjak z vitlom (ki ga ni) 

Ja, in ne pozabimo: preveč kamenja prav tako ni v redu. Pokvari naravni red, kjer sodelujejo zelenje, kamen in les, pa rože, drevesa, trava, kakšno zelišče, netresk in še bi lahko naštevali. Zločinska dejanja na korti pa so tista iz betona. V letni pripeki se vam bo takšna korta prav lepo maščevala.

 Detajl korte  s stopniscem  Detajl korte s stopniščem

Vinko pisar

Read 17431 times sreda, 01 marec 2017 15:08
Tagged under:
More in this category: « Kali ali puči

Novo na portalu

cache/resized/6650e3667f9f8746ab825be376c1ae08.jpg
Pisana zgodovina
cache/resized/738838650dc47260ab400387e75771bd.jpg
Zgodbe (in spomini)
cache/resized/ebb94b257960895cdfdbda8edc9d4c87.jpg
Pisana zgodovina
cache/resized/b0bdb1262f09d9c5ca9adc1f09643025.jpg
Cerkve in samostani
cache/resized/95066bfe644a116f2305acfb85334b81.jpg
Kulturne znamenitosti

Na strani je 48 gostov in ni članov .

Top