Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Kamen - zgodovinski gradbeni material

Ko se cvetovi in listi jeseni poslovijo, oblikovalski elementi iz kamna skrbijo za strukturo in barvo na vrtu.

Nekdanja korita za krmljenje in vodo iz peščenca razširjajo podeželski pridih. Zaželene zbirateljske kose je mogoče lepo zasaditi
 kamen12 opt

 

kamen11 opt

Naravnega kamna ni mogoče narediti. To je naravni izdelek, ki je nastal v milijonih let. Kamnite poti se ujemajo z rastlinami v vsakem letnem času. Najlepše fotografije nastanejo v prvem mrazu

 

 

kamen10 opt

Voda in kamen sta pogosto tvegana dvojica, kajti zaradi vlažnosti kamen lahko popoka in se razbarva. V okrasne namene lahko naredimo izjemo

 

kamen9 opt

Naravni kamen je paša za oči kot pot, stopnica ali sadilna posoda tudi pred hišo.

 

kamen8 opt

Pohodne plošče so priljubljene tako na trati kot na prodnatih površinah. Pri kamnoseku so nenavadne oblike, ki so drage, vendar posebne.

kamen7 opt

Trendne temne kamnine, kot je bazalt ali gabro. Če jih pravilno zbrusimo, pristajajo na sodobne vrtove. Pomembno: temni kamni se na soncu lahko segrejejo do 50 stopinj, zato so primernejši za okras kot za obloge teras.

 

kamen6 opt

Igranje z oblikami se pri oblikovanju z naravnim kamnom posreči popolnoma. Tlak iz majhnih prodnikov je posrečen kontrast velikim blokom v zidu in stopnicah.

kamen5 opt

Očarljivost takšnih zidov ustvarijo le grobo obdelani lomljenci in gradnje brez malte. Idealni so za obrobo teras ali visokih gred.

kamen4 opt

Frizijski okopi iz okroglih najdencev, ki so zloženi brez malte, niso priljubljeni le na severu Nemčije. Vmesni prostori so napolnjeni z zemljo. Velikost kamnov se od spodaj navzgor manjša.

kamen3 opt

Peščenjaki in apnenci zemeljske barve zelo dobro pristajajo na vrtove v sredozemskem slogu. Rastline in živali hitro zasedejo reže med grobo obdelanimi zidnimi kvadri.

 

kamen2 opt

Nepravilne poligonalne plošče različnih velikosti, ki se kot posamezni deli sestavljanke povežejo v vrtno pot, delujejo zelo naravno.

kamen1 opt

Bolj ko je naravni kamen star, lepši je. Odvisno od odpornosti proti vremenskim razmeram se njegov videz spreminja hitreje ali počasneje. Sledi preteklih desetletij je mogoče videti na kipih.

kamen opt

Kamni imajo posebno mesto na japonskih vrtovih. Glede na razporeditev in velikost simbolizirajo gore, reke ali morja. Harmonična sestava najdencev lepih oblik je pri nas postalo oblikovalsko sredstvo prodnatih vrtovih.


Medtem ko se v teh tednih zavedamo minljivosti rastlin, tem bolj stopa v ospredje obstojnost naravnega kamna. Vrt je primerno prizorišče za naravni, milijone let star gradbeni material: poti iz granitnega tlaka, terase iz velikih plošč peščenca, stopnice iz apnenca zemeljske barve ali zidovi iz najdencev – pri oblikovanju se težko izognemo naravnemu kamnu zaradi njegovega edinstvenega izžarevanja. Paša za oči postanejo tudi zasajena kamnita korita, vodnjaki ali kipi, poraščeni z mehkim mahom.

V nasprotju z gredami, ki jih lahko vedno znova posadimo na novo, ostanejo oblikovalski elementi iz naravnega kamna nespremenjeni na vrtu dolgo. Zato je toliko pomembneje izbrati pravo vrsto kamna in njegovo obdelavo. Na začetku pomaga, če se vprašamo, kaj bomo zgradili iz naravnega kamna in h kateremu oblikovalskemu slogu naj bi kamen pristajal.

Pomemben kriterij pri namenu uporabe je trdota kamnine. Talne obloge za terase, poti ali naravni kamen za stopnice morajo zdržati velike obremenitve. Granit, jurski apnenec ali peščenjak s kremenovo vezjo so primernejši za izdelavo korit ali suhih zidov kot čiste kamnine, kot je travertin ali mehki peščenjaki ali apnenci.

Ne odločajte se le po videzu: laiki težko vidijo trdoto naravnih kamnov in kako varni so pred mrazom, zato se pred nakupom nujno posvetujte s strokovnjakom. Glede sloga radi sežemo po lokalnih nahajališčih, ki pristajajo k pokrajini in okolici. Barve in oblike zelo variirajo zaradi zgodovine nastajanja in individualne obdelave tudi znotraj iste vrste kamnine.

Kamen skozi zgodovino
Ljudje že od nekdaj uporabljajo naravne kamne. Egipčani so že pred pet tisoč leti gradili s peščenjakom, granitom in apnencem – navdušujoč primer njihove arhitekture so piramide iz apnenca, ki so ga že takrat obdelovali z visoko tehnično natančnostjo. Kamnoseki so v rimskem cesarstvu in Grčiji ustvarjali čudovite stavbe.

V Nemčiji lahko občudujejo ogleda vredne zgradbe iz peščenca, kot so gradovi in katedrale iz prejšnjih časov.

Na Irskem najdemo izvirno obliko gradnje zidov iz naravnega kamna: kmetje so zbirali kamne na njivi in iz njih brez malte zlagali kilometrske meje za pašnike. Nekateri irski kamnitih zidovi (na fotografiji) so prav tako stari več kot 5000 let. Še danes dajejo pečat pokrajini Zelenega otoka.

9. december 2014 | dekoracija vrta, kamen | Moj lepi vrt November 2014

Članek je objavljen v reviji Moj lepi vrt - NOVEMBER 2014

Vir:
http://www.lisa.si/moj-lepi-vrt/kamen-zgodovinski-gradbeni-materijal/

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 293 gostov in ni članov .

Top