Sledila je poglobljena razprava o uporabi apnenih izdelkov in apna (glej prvi del poročila), ki sta jo vodila Srečko Sabljak, strokovnjak iz hrvaške strani ter Dejan Zadravec iz slovenske strani. Prek številnih vprašanj sodelujočih smo še dodatno osvetlili problematiko uporabe apna in apnenih izdelkov.
Udeleženci delavnice se zbirajo
Praktični del delavnice je vodil Sergij Palčič.
Kot se spodobi za delavnico, smo pristopili h konkretnemu prikazu rabe apna oziroma gašenega apna. Še pred tem je bilo treba pripraviti »delovišče«: očistiti klet dela Bržanove domačije, ki je tik pred obnovo in pripraviti zid in malto za prikaz.
To pomeni, da sta Dejan in Sergij dva dni pred delavnico očistila zid in naredila dvoje:
• Nanesla »špric« - rahel omet, ki povečuje oprijemanje apnene malte na kamnu (in se mora vsaj malo posušiti pred nanašanjem ometa)
• Ometala del stene z debelim nanosom malte (pred tem pa s "špricem" za boljši oprijem), ki je pripravljen za zaključni omet (Tu ve Sergij povedati, kako se je za njim na objektu v Pisarih zrušilo takoj po nanosu za karjolo takšnega ometa, ker je bila stena preveč vlažna).
Predhodni nanos rahlega ometa - "šprica" za boljši oprijem malte | Debeli nanos malte na "rahel omet" pripravljen za zaključni apneni sloj |
Oboje zgoraj naredimo z mešanico apna in peska (granulacije 0 - 4) v razmerju 1 : 3.
Poleg tega pa sta še dva dni pred delavnico pripravila dve vrsti apnene malte za nanos ( Vedno je dobro, da se takšna malta vsaj malo »uleže«, preden jo začnemo nanašati):
- Apneno malto za grobi omet z mešanico apna in peska (granulacije 0 - 4) v razmerju 1 : 3 in
- Fino apneno malto iz apna in mivke, prav tako v razmerju 1 : 3 za končni nanos. Mivka je bila iz kremenčevega peska, ki je malto malo obarvala, kar se bo videlo pri nanašanju zaključnega ometa na slikah spodaj.
Na delavnici smo najprej pristopili k pripravi apnenega mleka: mešanico apna in vode s katerim smo »pomokali« oz. z debelim pleskarskim čopičem nanesli apneno mleko na steno kjer je bil narejen »špric«, da bi povečali oprijemljivost naslednjega nanosa grobega ometa.
Priprava apnenega mleka | Nanos apnenega mleka pred ometavanjem |
Sledil je prikaz izdelave zaključnega apnenega sloja na del stene z debelim nanosom malte - z grobim ometom. Tu smo uporabili fino apneno malto. Tehnik nanosa je več in vse smo tudi predstavili.
Tri tehnike nanašanja apnenega ometa: z večjo zidarsko gladilko"na frtac", glajenje z mehko zidarsko gladilka, nanašanje z zidarsko žlico |
Na steni s »špricem« pa smo nanašali debelo plast apnenega ometa. Pri tem smo se preskusili tudi udeleženci delavnice. Vse je v dobri tehniki, ki jo lahko vsakdo sčasoma bolj ali manj obvlada.
Nanašanje zaključnega ometa | Velja poskusiti z grobim ometom | Izravnava grobega ometa |
Seveda to ni tako pomembno, toda povedati vam moram, da vam je lahko žal, da niste prišli zraven. Za »malico« smo imeli odličen Kristinin golaž z divjim prašičem (izjava je zapisana v moški slovnični obliki, velja pa tudi za žensko slovnično obliko - upoštevamo pravila enakopravne obravnave spolov v evropskih projektih) in polento. Kaj golaža, polente je zmanjkalo! Saj niti ne veš kaj bi jedel bolj. Oboje je bilo zverinsko dobro.
Končni izdelek: nanos zaključnega ometa | Končni izdelek: nanos grobega ometa |
Spremljajte objave o naslednji delavnici v Cetorah. To z bobiči ali golažem vam ne morem obljubiti, toda suhi zid bo ta pravi izziv.
Vinko Pisar