Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Hostel v Sočergi

Ozadje projekta.

Kulturni dom v Sočergi ima bogato zgodovino dodeljevanja namembnosti vse od zaprtja osnovne šole v daljnih 60. letih prejšnjega stoletja. Nato je prostore nekaj časa koristila gostilna, najdlje pa se je v prostorih zadrževala Lama iz Dekanov.

Mestna občina Koper je leta 2013 del prostorov – njeno stališče je, da gre za dve ločeni celoti – na javnem razpisu prodala zasebniku za razvoj poslovne dejavnosti, medtem ko je sama dvorana ostala še naprej v občinskih rokah in se očita krajanom, da jo ne znajo izrabljati. Posledično da so tudi naložbe vanjo (nujna sanacija tal in ostrešja) nepotrebne.

S predmetnim projektom želimo oživiti in aktivirati rabo skupnih prostorov krajanov na način, ki omogoča samovzdržno delovanje in ki prinaša družne učinke lokalni skupnosti.

Ne gre zanemariti dejstva, da je Sočerga na »žili« v turističnem smislu. Nam se ni treba truditi pritegniti turiste. Ti se vozijo mimo v deset tisočih med turistično sezono. Treba jim je kaj ponuditi! Poleg tega so naravne znamenitosti okolice in obstoječe tematske poti kar dobro znane vsaj domačim obiskovalcem, kar pomeni, da imajo »turistično« vrednost.

Sodobni turisti so individualisti. Zelo so mobilni in željni doživetij. Klasični dopust z nogami v vodi nadomeščajo z iskanjem doživetij. Zanimajo jih dogodki, drugačnosti kot so jih vajeni, nova spoznanja, raziskovanja. Preživljanje prostega časa načrtujejo vnaprej na podlagi bogastva spletnih informacij.

Nosilec projekta:

Društvo sv. Kvirik Sočerga

Predlagani projektni partnerji:

Mestna občina Koper
Krajevna skupnost Gračišče

Cilji projekta:

• Izgradnja hostla
• Aktiviranje skupne recepcije za ponudbo prenočitvenih zmogljivosti kraja
• Vzpostavitev enotne turistične ponudbe kraja vključno z domačimi pridelki, tematskimi potmi, prenočišči.

Zamisel/koncept:

Izrabiti zmogljivosti družbenih prostorov za turistične namene in hkrati na ekonomski način zagotoviti njihovo vzdrževanje. Kletne prostore nameniti prenočitvenim zmogljivostim in sanitarnemu vozlu, dvorano in njeno dvorišče pa priložnostno uporabiti za skupne prostore z recepcijo in rekreativnimi dejavnostmi (npr. namizni tenis), za druženje, komuniciranje (WI FI dostop, internetna mesta, TV ekran).

Na dvorišču si lahko turisti sami pripravljajo hrano ali pa zavijejo do sosednje gostilne Sočerga na zajtrk in druge obroke. Na korti dvorane (ali na javnem parkirišču nasproti gostilne Sočerga) jih lahko pričaka še ponudba domačih pridelkov.

Zasnovno izhajamo iz istrske korte, kjer domačini preživijo tri četrt leta. Torej so sobe za prenočevanje res samo za počitek. Obiskovalci bodo ocenjevali svoje bivanje po tem, kar jih dočaka v kraju.

Skupni prostor v dvorani vrvi od raznolike ponudbe po preživljanju prostega časa: informacije za tematske poti, naravne znamenitosti, kulturne znamenitosti v okolici, obiski kantin, etno prireditve, izleti v okolico – notranjost Slovenske Istre; ob konicah jo dopolnjujejo domači mladi in stari prostovoljci.

Je hkrati tudi počivališče za utrujene turiste na poti do končnih destinacij v Istri.

Provizorična recepcija v dvorani (ali v dograjenem prostoru, kjer so volitve) daje informacije in posreduje vse prenočitvene zmogljivosti v Sočergi in okolici, posreduje kaj dogaja v živo in deluje kot »meeting point« - srečevališče raznolikih ponudb in doživetij željnih turistov. Organizirana ponudba turističnih zmogljivosti bo spodbudila njihov razvoj (prenočišča, ponudba pridelkov, druženje na zanimivih mestih).

Primernost kriterijem v okviru nove finančne perspektive

Ponudba polnega doživljanja istrskega okolja in preživljanje prostega časa v celovitem paketu ter izdatna raba sodobne informacijske tehnologije ter interneta ima vse prvine inovativnosti.

Projekt razvija osnovne storitve namestitve in dodatne ponudbe.

Projekt ustvarja nova sezonska delovna mesta – najmanj dve in inducira dodatno aktivnost domačinov prek ponudbe.

Varstvo okolja in ohranjanje narave ujete v prepoznavno kulturno dediščino in identiteto podeželja Slovenske Istre predstavlja rdečo nit projekta in hkrati ključno konkurenčno prednost podeželja Slovenske Istre. Spill over učinki bodo vplivali na negovanje podobe kraja in vzdrževanje okolice ter povečano gospodarsko aktivnost vaščanov.

Aktivnosti:

• Prijava na CLLD razpis v začetku leta 2016
• Naložbena izgradnja hostla v kletnih prostorih
• Oglaševanje prek rezervacijskih portalov kot npr. Airbnb
• Komuniciranje z javnostmi: PR objave, pasice na portalih ipd.
• Implementacija ponudbe v skladu z zasnovo projekta
• Spletna postavitev ponudbe

Vrednostni obseg predlaganega projekta

Stroški naložbe znašajo po pridobljenem predračunu 30.000 EUR. Ekonomika projekta se naslanja na naslednje predpostavke:

• Ponudba 6 sob z 12 prenočišči
• Izkoriščanje v poletni sezoni, ki traja od aprila – oktobra, torej sedem mesecev letno
• Povprečna stopnja zasedenosti zmogljivosti v času obratovanja na ravni povprečne zasedenosti prenočitvenih zmogljivosti v Sloveniji - 52%
Na teh predpostavka bi lahko osnovni promet hostla Sočerga znašal 1.310 prenočitev in ob povprečni ceni prenočišča 10 EUR, hkrati 13.100 EUR prometa.

Stroške poslovanja ocenjujemo na 10.000 EUR. Naložba v hostel (in prepotrebno obnovo dvorane) bi se vrnila v desetih letih.

Ob takšnem razvoju bi hkrati dosegli nekajkratne dodatne spodbujene učinke v kraju in okolici.


Projekt meri na 85% sofinanciranje iz programa CDLD.

Finančna struktura projekta

Sofinanciranje iz programa CLLD 85% 21.250 EUR
Mestna občina Koper 15% 3.750 EUR
SKUPAJ 25.000 EUR

Mestna občina Koper bi morala hkrati premostitveno financirati investicijo do končnega poplačila iz programa CLLD.

Rezultati

• Sanacija Kulturnega doma v Sočergi
• Ponudba novih turističnih zmogljivosti na podeželju Slovenske Istre – 6 sob z 12 prenočišči
• Spodbujena ponudba prostih zmogljivosti v Sočergi in okolici v nekajkrat večjem obsegu prenočišč
• Dodatna gospodarska aktivnost prebivalcev
• Priprava na prevzemanje mejnega objekta Sočerga kot turističnega središča za podeželje Slovenske Istre


Pripravil: Vinko Zupančič


Društvo sv. Kvirik

Read 1875 times nedelja, 25 oktober 2015 15:50
Tagged under:

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 226 gostov in ni članov .

Top