Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

V Škrbini odprli Pepine apartmaje

V mali kraški vasici v občini Komen, v Škrbini, ki šteje približno 150 prebivalcev, se trudijo privabiti turiste.


V mali kraški vasici v občini Komen, v Škrbini, ki šteje približno 150 prebivalcev, se trudijo privabiti turiste. Tako so v stari šoli odprli razred Kraška šola v Škrbini, kjer bodo otroci ob pomoči učiteljice in vodje podružnične šole Irene Tratnik Dosso, znane slovenske pevke, in v.d. ravnatelja Tonija Gašperiča, voditelja nekdanje oddaje Veseli tobogan, deležni poučevanja in programa, kot je potekal v 50. in 60.letih prejšnjega stoletja. Posebno pridobitev pa predstavlja odprtje treh Pepinih apartmajev, ki sta jih v kraškem stilu uredila oblikovalec vrtov Borut Benedejčič in Tanja Godnič, ki nudita gostom in turistom dvanajst postelj in številne aktivnosti.

Zgodba se je pričela že leta 2008, ko sta s Pepinim kraškim vrtom v Londonu na Hampton Court Flowe Show prejela zlato medaljo in posebno nagrado za najboljši mali vrt. Lani pa sta se ponovno predstavila v Londonu, tokrat na Chelsea Flower Show, kjer sta z vrtom, ki predstavlja tipično kraško kulturno krajino, Pepina zgodba dobila pozlačeno srebro.

»Od ideje do začetka obnove sta pretekli skoraj dve leti. Na domačiji Borutovih staršev že dolgo časa ni več živine, zata sva se odločila, da damo stavbi nov namen. Ker je štala majhna, sosedova domačija pa že dolga leta prazna, sva se odločila tudi za nakup le-te. Tako sva uredila tri apartmaje s po štirimi ležišči. K sodelovanju sva povabila arhitektko Aleksandro Torbica iz Nove Gorice, ki je sodelovala s komensko občino in vodila projekt Centra arhitekture Krasa, v okviru katerega je nastal tudi priročnik za obnovo kraške hiše. Pri obnovi sva strogo upoštevala vse kriterije kraške arhitekture, uporabljala avtohtone materiale, skrbela za prenos izročila in ohranjanje tipike kraške domačije,« pravi Tanja.
Borut pa dodaja, da sta veliko pozornosti posvečala zeleni ureditvi ter vključevanju rastlin kot nosilk doživetja. »Poseben poudarek smo dali ureditvi javne površine, ki je pilotni projekt urejanja javnega družbenega prostora ter kombinaciji arhitekture s hortikulturo. Apartmaje sva poimenovala Pepini apartmaji, kjer imamo tri enote in v vsaki po štiri ležišča. Vsak apartma je opremljen s kuhinjo, kopalnico in dvema sobama. Urejeno je tudi dvorišče in zunanja površina, ki je gostom na razpolago,« pravi Borut. Projekt, katerega izgradnja je trajala manj kot letno dni, sta v celoti financirala iz lastnih sredstev.

Škrbina tako postaja zatočišče za ljudi, ki se želijo spočiti, se napolniti z energijo kraškega podeželja in doživeti pristnost okusov, vonjev in medsebojnih odnosov. V ponudbo vključujeta tudi domače ponudnike, saj je sodelovanje tudi njihov cilj in način dela. Tako so bili na odprtju Pepinih apartmajev prisotni tudi domači vinarji, zeliščarji in člani Društva za razvoj kmetijstva in turizma Planta.

Da je ambient še bolj topel in prijeten, pa Pepine apartmaje krasijo akvareli domače slikarke Vesna Benedetič. Za topel sprejem gostov pa poskrbita 36-letna Tanja Godnič in Borut Benedejčič, ki gostom z velikim veseljem predstavita tudi življenje in delo Kraševca nekoč in danes, značilnosti kraške pokrajine in še zlasti arhitekture.

Besedilo in foto: Olga Knez
16.05.2013

Vir:
http://www.slomedia.it/v-skrbini-odprli-pepine-apartmaje

Read 2075 times torek, 19 april 2016 07:51

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 34 gostov in ni članov .

Top