Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Spacalova hiša v Škrbini

V Škrbini pri Komnu na Krasu, si je svetovno znani slikar in grafik Lojze Spacal, v letih sedemdeset kupil razpadajoče poslopje, kateri stari del hiše datira z letom 1650.


Dom in Stil
16. nov 2014
spremenjeno 24. apr 2015

Spacalov odnos do kamnite arhitekture
Lojze Spacal se je rodil v Trstu leta 1907, otroštvo je preživel v revščini. Poleti so otroci hodili k sorodnikom na vas, kjer je Lojze spoznal najlepše plati kraškega življenja. Iz mesta se je nekega sivega dne takoj po prvi svetovni vojni s stricem podal na Kras, v ljubljeno Kostanjevico. Prizori tistega dne, s požganimi vasmi, preštevilnimi pokopališči in opustošeno kamnito pokrajino, so se mu za vedno vtisnili v spomin, še zlasti petelin, ki je v pozdrav nenadni razjasnitvi veselo zakikirikal na ruševinah. Pozneje so vtisi vreli na dan skozi vse njegovo ustvarjalno delo.

S prvim zaslužkom si je sklenil kupiti hišo na piranski Punti. Tam je namreč našel svoje Mesto v zrcalu, pogost motiv njegovih slik. Zanjo se je popolnoma iztrošil, vendar vseeno prirejal sprejeme in praznovanja, da bi ljudem pokazal, kako je mogoče nadgraditi tradicionalno stavbo, ne da bi uničili njenega prvotnega duha. Tam je imel svoj atelje, ves oblit z morsko svetlobo. Po obdobju, ko se je na piranski občini prerekal, da ne bi porušili vseh stavb na Punti, in bil zaradi tega tudi zaprt, so mesto preplavili turisti. Kraj je izgubil svojo čarobnost, zato je Spacal sklenil novo zatočišče poiskati na Krasu.

Najprej je mislil, da bo to v Kostanjevici, vasi njegovih dedov, vendar je fronta prve svetovne vojne pometla z vsemi starimi kraškimi hišami. Tako se je preusmeril na Škrbino. Bili so to časi, ko je bilo vse staro zaničevano kot zaostalo, ljudje so iz svojih hiš množično odstranjevali kamnita ognjišča, korita, stebre, mize, portale, vodnjake, stopnice, skrile, preše ipd. in jih namenjali pokopališču zgodovine. Spacal je skrbno nosil vse domov, v prepričanju, da so ti predmeti vredni in lepi.

»Zbrati je treba vse te izdelke, kraški človek je zmeraj ljubil kamen, ki mu je bil obenem kruh in zabava. Z obdelavo kamna je Kraševec nekaj zaslužil, obenem pa je lahko izrazil svoje želje po lepoti, saj mu domača zemlja razen apnenca ni dala na razpolago kaj dosti drugih snovi, da bi se z njimi izražal.«

Ljudje na vasi so menili, da se je v vas priselil senilen Tržačan, ki ni več pri pameti in kupuje kamne po vsem Krasu. Kljub temu so morali počasi priznati, da iz ruševin stare hiše nastaja nekaj lepega. Do zidarjev je bil izredno zahteven, saj so morale biti stene take kot nekoč, ne pa sodobno ravne.

Več pa na tej povezavi

Od leta 2014 sprejemajo obiske, prostori pa so na voljo za najem za raznovrstna praznovanja in dogodke

Ogledi po dogovoru, 070 256 357
Citati so iz knjige Nočni cvet, Spomini na očeta, Borut Spacal, Trst 2007
Besedilo: JS
Foto: Tjaša Brajdih

Obnova kraške hiše
S svojim intuitivnim in prirojenim občutkom za ritem, skladnost, razmerja in celovitost kraškega stavbarstva ter z ljubeznijo do kraškega izročila nasploh je kraško hišo obnovil, dopolnil in oblikoval v harmonično celoto, v kateri je v vsaki stvari zaznati sled njegovega duha.
Ob vhodu stoje hlev, shramba in vinska klet. Na podstrešju kjer so shranjevali seno je preuredil slikarski atelje.

Nasproti gospodarskega poslopja je dvonadstropen stanovanjski del. Slikar Lojze Spacal je sam vodil obnovitvena in restavratorska dela in pri urejanju ostal zvest tradiciji in je uporabil le domače materjale, predvsem kamen in hrastov les. Dodal je značilne barvne tone in mnogo barvnih dekoraciji, pa vendar deluje celoten ambient kot umirjen in dognan.

Najrazličnejši predmeti ljudske umetnosti bogato krasijo bivalne prostore.

To so lepe kmečke skrinje, posodje, luči, slike, razni uporabni predmeti, stoli, koši za listje – žbrince in seveda ognjišča.
Del dvorišča je preuredil za mogočnim kamnitim srednjeveškim vodnjakom v atriji, kjer se lahko organizira koncerte, recitacije in druge prireditve. Na vrtu in dvorišču so postavljene številne kamnite posode – stupe, v katerih so včasih tolkli žito in jih uporabljali za shranjevanje živil.

Več pa na tej povezavi

Kontakti in informacije:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Mob. +386 70 256 357


Vir:
http://www.spacal.com/
http://www.dominstil.si/articles/fotozgodbe/3492/spacalova-hisa-v-skrbini/

Read 489 times

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 142 gostov in ni članov .

Top