Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Vodnjak na belem križu

Vodnjak na Belem Križu obnovljen in predan v uporabo. V okviru praznika Svete Ane je 26.07.2013 pri Domu družbenih organizacij na Belem Križu potekala otvoritev prenovljenega zapuščenega vodnjaka.

Občina Piran je v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Portorož uspela na razpisu družbe Helios pridobiti finančna sredstva za prenovo zapuščenega vodnjaka. V okviru Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda je to že osemdeseti obnovljeni vodnjak v devetinšestdeseti slovenski občini.

Župan Peter Bossman je v nagovoru poudaril, da je »otvoritev prenovljenega zapuščenega vodnjaka v teh dneh, ko se v celotni Istri srečujemo s pomanjkanjem vode, tudi simbolnega pomena in nas še dodatno opominja, da moramo imeti do vode odgovoren odnos, saj bo v prihodnosti oskrba s pitno vodo ena poglavitnih človekovih težav.« Posebej ga veseli, da je k sodelovanju pri obnovi pristopil tudi vrtec Mornarček Piran, ko se v okviru projekta spoznavanja vodnih virov nekoč in danes otroci učijo odgovornega odnosa do vode in okolja. »O pomenu pitne vode in skrbnega ravnanja z njo je potrebno otroke naučiti že zelo zgodaj«, je prepričan župan.


Zgodovina vodnjaka
Vodnjak na Belem križu je bil delno zasut vodnjak, ki so ga leta 2010 odkrili ob prenovi tamkajšnjega Doma družbenih dejavnosti, ki je v lasti KS Portorož. Žal pa je bil ohranjen le njegov podzemni del globine 9 metrov, za katerega do tedaj nihče ni vedel. Spodnja tretjina vodnjaka je vklesana v kompaktno kamnino, srednja tretjina predstavlja vodonosni sloj, zgornja tretjina pa je suho obzidana z lokalnim peščenjakom. Ob omenjeni prenovi je bil vodnjak očiščen odpadnega materiala, vanj je bila speljana vsa meteorna kanalizacija z novega objekta in odprtina je bila skrbno zadelana. Sanacija je zajemala obnovo dotrajanega podzemnega dela in dograditev zunanjega v starem istrskem slogu z vso opremo, kot so jo taki vodnjaki imeli v najboljših časih. Tako dograjen vodnjak posnema stare kamnite istrske vodnjake značilne za Slovensko Istro in bo poleg bogastva vode spodbujal k ponovni gradnji in uporabi vodnjakov ter obujal tradicijo tipičnih vodnjakov tega območja.

Prenovljen vodnjak bo v uporabi za zalivanje hortikulturno urejene okolice doma, s čimer bodo pripomogli k znižanju stroškov, poudarjali pomen vode ter spodbujali krajane k uporabi deževnice za zalivanje trat in vrtnin. Vrednost investicije je skoraj 11.000 €, od tega je družba Helios prispevala nepovratna sredstva v višini 5.000 €.

O projektu
Gre za Razpis Skupine Helios in Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki v partnerskem projektu Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda, podpirata obnovo slovenskih krajevnih vodnjakov . Komisija je v letu 2012 izbrala projekte in razdelila sredstva štirim občinam: Šentjur, Črna na Koroškem, Šmarje pri Jelšah in Piran.

Projekt oživljanja slovenskih krajevnih vodnjakov je namenjen občinam oziroma krajevnim skupnostim in društvom, ki dajo pobudo za obnovo in oživitev lokalnega vodnega vira in s tem širijo zavest o celovitem pomenu vode v človekovem okolju in s tem vzpodbuja aktivno delovanje za njeno ohranjanje in izboljšanje njene kakovosti v lokalnem okolju. V Sloveniji je na podeželju veliko zapuščenih in propadajočih vodnih virov, ki so del bogate naravne in kulturne dediščine in jih s tem projektom ponovno oživimo in vključimo v lepšo podobo trgov, krajev, vasi ali mest. Zaradi intenzivnega kmetijstva in vpliva industrije, onesnaženja podtalnice in neracionalne rabe vode, vplivov sušnih obdobij in spreminjajočih podnebnih sprememb so takšne prvotne oblike vodnih virov vedno pomembnejše v lokalnih okoljih.

Vir:

http://www.helios.si/slo/druzbena-odgovornost/heliosov-sklad-za-ohranjanje-cistih-slovenskih-voda-test/heliosov-sklad-za-ohranjanje-cistih-slovenskih-voda/vodnjaki/3477
http://www.piran.si/index.php?page=news&item=142&id=3397&mode=arhiv&y=2012&n=7
http://www.piran.si/index.php?page=news&item=142&id=3381&mode=arhiv&y=2012&n=7

Read 3862 times sreda, 20 november 2019 10:13
Tagged under:

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 33 gostov in ni članov .

Top