Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit
Kapilarna vlaga Danes so tako kamniti zidovi kot leseno stavbno pohištvo povsem suhi, tudi v pritličju, čeprav sega podtalnica pod hišo precej visoko.

Kapilarna vlaga

Kapilarna vlaga: Vlažnost odpravlja 
prepišni kanal ob temeljih

 
Besedilo: Dragica Jaksetič  Fotografije: Mavric Pivk  15. 07. 2015

Tomo Mulec iz Postojne je problem kapilarne vlage, ki leze iz tal v zidove, v kamnitih zidovih dvesto let stare družinske hiše v Postojni rešil brez kemičnih snovi in brez velikih zidarskih podvigov. Uči se na izkušnjah starih mojstrov, tako kot oni uporablja logiko, zato se je odločil za princip prepiha. Na enak način, z opazovanjem vernakularnega znanja prejšnjih generacij, gradnje v skladu z naravo, posodablja staro hišo in v njej ohranja vse, kar se starega ohraniti da.

Zidove dvesto let stare hiše, torej še iz časov, ko so se manj bali vlage, kot se danes, je Tomo ozdravil s prepihom. »Stari so vedeli, da se bodo lesena ostrešja, tudi cerkvena, ohranila, če bo na podstrešju prepih. Niso uporabljali nobenih premazov. Točno pa so tudi vedeli, kdaj in ob kateri luni podreti drevo. Poglejte skednje, stare sto petdeset let, samo s sivo patino so prekriti, drugače pa so povsem zdravi.«
Za razvlaževalni sistem v hiši je ob temeljih kamnitih zidov na notranji strani vkopal kanal, dimenzij približno 10 krat 20 centimetrov. Dno, nekoliko nagnjeno od stene, je malce zgladil z betonom, nato pa na steno, enega ob drugem naslonil bobrovce s strehe hleva, ki za kaj drugega niso bili uporabni. Tako je zgradil trikotni kanal, v katerega iz sobe, kuhinje, hodnika in drugih prostorov zrak skozi odprtino v steni vstopa v vstopno cev, zakroži po kanalu in se dvigne skozi izstopno cev proti strehi.

Zrak vstopa v talne kanaleZrak vstopa v talne kanale, ki so speljani ob notranji strani temeljev in kamnitih zunanjih zidov, skozi odprtine v steni

V pritličju hiše je Tomo zgradil štiri takšne neodvisne sisteme, vsak obkroža dva prostora. Mojster inovator je izstopne cevi speljal tako, da se vse štiri cevi vzporedno po enem stebru dvigajo proti strehi in potem skoznjo ven.

Izstopne ceviIzstopne cevi iz talnih kanalov so v hiši speljane po skupnem stebru proti strehi na prosto.

Na tla, tudi čez bobrovce, je položil polivinil, nato beton, čezenj izolacijo (plastomerne bitumenske trakove za hidroizolacijo proti talni vlagi) od zida do zida, nanjo pa tlake ali pod. »Za vsak primer smo s sten odstranili omet. Če je zid že zunaj zaprt, naj diha vsaj znotraj. Pokazal se je kamnit zid, opeke, vrinjene med kamne. »Zid sem fugiral in ga speskal. Je čist in lep. Več muh na en mah! Ta prezračevalni sistem sem zgradil že pred desetimi leti. Če ne bi deloval, bi bilo zdaj že jasno. A očitno je, da vlage ni. Razen na enem mestu, na stopnicah, kjer takšnega sistema ne more biti,« pojasni Tomo in pokaže vlažni omet, ki odstopa ob robni ploščici stopnic.

Edino mesto z vlagoEdino mesto, kjer opazimo znamenje vlage, je na steni ob stopnicah, saj pod njimi kanalov ni bilo mogoče speljati.

Celoten članek preberite na tej povezavi

Vir:
http://www.deloindom.si/obnove/kapilarna-vlaga-vlaznost-odpravlja-prepisni-kanal-ob-temeljih

Read 1936 times sreda, 20 november 2019 10:00
Tagged under:

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 50 gostov in ni članov .

Top