Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Kamnita obloga zidov

Kamen kot gradbeni material spremlja človeštvo že tisočletja in nič novega ni, da je obdelan kamen vgrajen v zgradbi všečen in daje človeku občutek topline. Kamnita zgradba ohranja svojo lepoto v zgodovini od prakultur in vse do danes. Enostavno lahko rečemo, da je kamen večen gradbeni material, ki se ga lahko pri ureditvah prostora uporabi na mnogo načinov.


Na popotovanjih po krajih z bogato arhitektonsko kulturo rabe kamna pri gradnji, pogosto občudujemo njihove kamnite zgradbe. Dejansko smo navdušeni nad lepoto takšnega objekta, bodisi zgodovinske kulturne dediščine ali na novo zgrajenega. Obenem smo prepričani, da si v svojem domu že ne moremo privoščiti česa takšnega, saj je kamnita izvedba draga, zamudna, neizvedljiva in še bi lahko naštevali izgovore, ki se nam porodijo. Delno je to res, verjetno pa nas od sanjarjenja velikokrat odvrne dejstvo, da ne poznamo današnjih možnosti gradnje s kamnom, ki so lahko primerne tudi za naš žep.

KAJ JE KAMNITA OBLOGA
Samo ime že pove, da je to obloga iz kamna namenjena oblaganju površin. Obloge so lahko različnih debelin. Lažje obloge so debele 1 cm, debelejše pa lahko dosegajo 3-4 cm debeline. Teža posameznega kosa je tolikšna, da jo lahko brez težav dvigujemo z eno roko. Poznamo več vrst kamnitih oblog. Razlikujejo se po izvoru kamnine iz katere je obloga delana in po načinu predhodne obdelave ploskev. Skupno vsem oblogam je, da so lepljene na vertikalno podlago (zid) s cementnimi lepili. Pri izvedbi praviloma niso potrebna zamudna klesarska dela, zato je izvedba hitrejša in cena temu primerno nižja.

IZVEDBA KAMNITIH OBLOG
Kamnite obloge se lepijo na vertikalno podlago s cementnimi lepili z dodanimi polimeri, kar lepilu daje fleksibilnost in večji adhezijski oprijem. Ne glede na situacijo lepljenja, se predlaga uporaba lepila s klasifikacijo C2T-S1 po EN-12004. Oznaka C2 pomeni izboljšano cementno lepilo, T predstavlja zmanjšan zdrs obloge, ko se ta namešča. S1 oznako nosijo fleksibilna lepila. Obstajajo tudi lepila z oznako S2, kar pomeni, da je to visoko fleksibilno lepilo primerno za podlage, ki »delujejo« ob spremembah temperature ali vlage (npr. izolacije iz polistirena, lesene podlage). Cementna lepila lahko po omenjenem standardu ločimo tudi po času vezanja. Priporočljiva je uporaba hitro vezočih lepil pri nižjih temperaturah.

Podlaga, na katero lepimo kamen, mora biti stabilna in nevpojna. Zelo vpojna podlaga lepilo izsuši preden to hidratizira. Tako lepilo ne doseže predvidenih mehanskih karakte-ristik. Pri slabo nosilnih podlagah, se lahko porušitev ali odlepljenje obloge zgodi kljub primerni izbiri lepila za oblogo.

Kako bomo podlago izvedli, je odvisno od zahtevanih lastnosti zidu. V notranjih prostorih je lahko podlaga tudi obstoječ omet z opleskom, če je seveda ta v dobrem stanju. Priporočena je uporaba osnovnih premazov (primerjev) na akrilni ali lateks osnovi. V primeru, ko je potrebna vodotesnost zunanjega zidu, se podlaga izvede z vodotesnimi (hidrostop) premazi. Tako vlaga, ki prehaja rege med kamni ne doseže notranjosti. Če je v tem primeru predvideno lepljenje direktno na zid (opeka, beton), je potrebno podlago izvesti z izboljšanimi maltami za omete. Za oblaganje AB škarp, kjer ni potrebna vodotesnost, se osredotočimo le na oprijem obloge. Podlago lahko pripravimo z lateks pačoki, ki izboljšajo oprijem kasnejšega lepljenja obloge.

Veliko dvomov je pri zunanji izvedbi kamnitih oblog s suhozidnim izgledom, saj so pri takšni izvedbi rege med kamni nezapolnjene in ima padavinska voda direkten vpliv na podlago. Če bi voda pronicala v zaledje kamna, bi se v primeru kasnejše zmrzali lahko obloga poškodovala. Fleksibilno cementno lepilo obloge je odporno na zmrzal, kar zagotavlja obstojnost obloge, če je podlaga vodotesna.

IZOLIRANA FASADA S KAMNITO OBLOGO
Kamnita izolirana fasada s kamnito obzidavo je precej zamuden in drag postopek. Na nosilni zid, ki je lahko betonske ali zidane izvedbe, se prilepi izolacija. Na zunanji strani se izvede kamnita obzidava, ki mora biti s sidri preko izolacije povezana z nosilnim zidom. Kamni obzidave morajo biti ročno obdelani - klesani, da stabilno ležejo v obzidavo. Poleg vsega je potrebno poskrbeti za vodotesno plast. Stroški takšne izvedbe so precejšnji in sama izvedba je zamudna. Zato je izolirana fasada s kamnito oblogo primernejša, saj je njena izvedba hitrejša in tudi cenejša v primerjavi s klasično obzidavo.

Članek je namenjen novograditeljem, arhitektom, gradbenim izvajalcem, skratka vsem tistim, ki jih tematika zanima. Informacije podane v članku so intelektualna lastnina Aliasko d.o.o.

Celoten članek je objavljen na tej povezavi.

Napisal:
Primož Gabrijelčič univ. dipl. inž. grad.
Datum objave: 12. 3. 2015

Vir:
http://www.kamnite-obloge.si/novice/kamnita-obloga-zidov

Tagged under:

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 105 gostov in ni članov .

Top