Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Polaganje opečnih tavelic

Opečne tlakovce je danes težko dobiti. Tovarna Ljubečna je v stečaju že nekaj časa, pojavlja se kakšen manjši domači proizvajalec ali pa gre za uvoz. Ta težava v Slovenski Istri ni tako pereča, ker imamo tavelice – ploščato opeko dimenzije okoli 10 x 20 cm s katero so domačini nekdaj pokrivali streho: na grede so šle late prečno, nanje tavelice in na tavelice korci položeni v apneno malto.


Predvsem so dragocene ročno izdelane tavelice, izdelek tudi opekarn v Izoli in Piranu. Sam sem jih uspel nabaviti v Ankaranu potem, ko so razkrili staro gospodarsko poslopje. V treh pritličnih prostorih sem povsod položil tavelice, toda njihov učinek je različen.

1 compressed

Slika 1: Tavelice iz dnevne sobe, položene na glavo

2 compressed

Slika 2: Tavelice iz jedilnice, položene na rit



Priprava tal

Tla dnevne sobe smo najprej poglobili, saj smo rabili višino za naslednje plasti. Najprej so šli kanalizacijski odtoki in pa gramoz z železno rešetko, kot podloga za talno betonsko ploščo. Na talno betonsko ploščo smo položili izolacijo – stirodur, na kar je sledil sendvič s talnim gretjem in tanko izravnalno plastjo na katero smo položili tavelice.

3 compressed

Slika 3: Nič kaj ugleden prostor, potem ko smo nasuli gramoz in položili rešetko za betoniranje talne plošče

4 compressed

Slika 4: Če pogledate izbočene kamne na desni strani vrat - pri vršnem je bila nekdaj raven tal

 

Polaganje tavelic

Pred polaganjem smo tavelice oprali z vodo pod pritiskom. Tavelice smo polagali v obliki ribine kosti na lepilo za ploščice. Orodje: dobro oko. To kar šteje so različni barvni odtenki tavelic kot posledica neenakomerne glinene mase in temperature žganja.

5 compressed

Slika 5: Izgled položenih tavelic

Za batiskopo smo uporabili enake tavelice, prerezane na pol po dolžini.

6 compressed

Slika 6: Batiskopa - zidni rob je prav tako iz tavelic

7 compressed

Slika 7: Prostor je pričel dobivati obliko


Ob bodočem kuhinjskem nizu smo položili tavelice vodoravno in tako vizualno zamejili delovni kuhinjski prostor.

8 compressed

Slika 8: Tavelice so položene

Sledilo je fugiranje – polnjenje fug. Fugirno maso smo naredili preprosto iz kremenčeve mivke in cementa. Tla so itak zaželeno lisasta, fugirni masi pa smo zato dodajali temno rdečo barvo v poljubnem obsegu in ta učinek še spodbudili. Fugirno maso smo vlivali natančno po fugah s pomočjo polnilca, podobnega tistemu za silikonsko tesnenje, le da je ta iztiskal našo fugirno maso, ki smo ji ravno zaradi boljše viskoznosti dodali še malo lepila za ploščice. Fugo smo nanašali malo nad višino tavelic, počakali kakšne pol ure na kar jo preprosto oblikovali/gladili s tankim koncem žlice. Z metlico smo odstranili ostanek fugirne mase. Takšna fugirna masa ni umazala tavelic in se je dala enostavno odstranjevati z metlico, četudi je nastala na tavelicah kakšna packa. 

9 compressed

Slika 9: Orodje - metlica in fugirna žlica. Steklenica je bila za mojstra.


10 compressed

Slika 10: Tako so izgledala fugirana tla. Že sedaj se vidi razlika med talnimi tavelicami in tistimi na zidu pod stopnicami. Prve so bile položene na glavo, druge pa na rit z licem, ki so ga tovarniško posipali s kremenčevim prahom


Sedaj smo se znašli pred težavo. Ročno izdelane tavelice niso omogočale ravnih fug, ki bi tesnile vse robove tavelic enakomerno – nenazadnje jih tudi niso izdelali za ta namen. Kaj verjetno, da fug tudi nismo zadosti napolnili. Vsako tavelico smo nato s kotno brusilko obrusili pri vseh fugiranih stikih, ki so puščali vrzeli ali štrlinice. To je preprosto pomenilo brušenje robov skoraj povsod do tem mere, da s prstom niste mogli zaznati kakšnega roba. Na fugiranih stičiščih so tako nastale kotanjaste vdolbinice, ki pa kljub temu omogočajo temeljito pometanje oziroma vzdrževanje.

Druga alternativa bi bila sicer običajno brušenje tavelic. Nad tem nisem bil navdušen, saj bi lahko opečne tlakovce kupil kjerkoli v trgovini in jih po industrijsko spoliral na nulo. Tega si moje tavelice niso zaslužile.

Sledila je končna zaščita tal. Na podlagi izkušenj sem sedaj najprej uporabil akril emulzijo in z njo prebarval tavelice. S tem sem zaprl pore v opečnih tlakovcih. Ko se je emulzija posušila sem za finalno zaščito uporabil pripravek AMAL in to v sijajni izvedbi (obstaja še mat izvedba). Tla, bodisi opečna ali kamnita dobijo na ta način sijoč izgled, ki ga ne more zakriti noben prah.

11 compressed

Slika 11

12 compressed

Slika 12

13 compressed

Slika 13

14 compressed

Slika 14

Ambient je pričel dobivati plemenito podobo. Posebno pozornost smo posvetili robovom in prilagajanju neravnim stenam.

15 compressed

Slika 15: Robovi - batiškope

16 compressed

Slika 16: Fina dela


Končni izdelek sploh ni tako slab.

17 compressed

Slika 17

18 compressed

Slika 18

19 compressed

Slika 19

20 compressed

Slika 20


Verjetno bi se kdo s komercialno dušo česa takšnega ne lotil. Je pa čisti presežek bivati v lepem ambientu, ki v kar največji meri upošteva lokalno graditeljsko tradicijo in gradiva.

Avtor: Vinko Pisar

 

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 64 gostov in ni članov .

Top