Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Istrski arheološki parki

Materialni ostanki civilizacij, ki so se v preteklosti menjavale na istrskih tleh, tu in tam še vedno prihajajo na plan izpod plasti zemlje, včasih pričakovano in včasih nenadoma.

Arheološka tradicija  v Istri se vleče več kot eno stoletje. Arheologi so pogostokrat raziskovali zaradi znanstvenih razlogov, hkrati pa preprečevali trajno uničenje dediščine zaradi gradnje cest ali stavb. Številne najdbe prihajajo na plan tudi slučajno, kot posledica izkopavanj za gradbena dela in tudi pri obdelavi kmetijskega zemljišča. 

Praviloma vse, kar ima zgodovinsko vrednost in je izkopano iz zemlje, konča v muzejih. Arheološke raziskave odkrivajo tudi ostanke arhitekture, včasih celotnih naselbin z ulicami in trgi. Taka odkritja ne moremo prenesti v muzeje, temveč jih, kadar je to možno, konzerviramo in razstavljamo in situ. Na žalost obstaja glede na količino arheološke dediščine v Istri zelo malo arheoloških najdišč, ki so urejena in dostopna za ogled. V preteklosti takemu načinu ohranjanja in prezentiranja dediščine niso posvečali dovolj skrbi.

 Talni mozaik v Betigi Talni mozaik v Nekzakciju  Talni mozaik v Simonovem zalivu 
   Talni mozaiki: Betiga, Nekzakcij, Simonov zaliv

 


Pogosto gre za tehnične razloge, ker je ponekod izkope nemogoče konzervirati v tolikšni meri, da ne bi propadli po izkopu. Na primer: v Poreču in Pulju, nekdanjima sedežema rimskih kolonij, obstajajo pod današnjimi hišami in ulicami zajetni ostanki rimskega Parentiuma in Pole. V obeh mestih so arheološke raziskave na več krajih odkrile monumentalne urbane ostanke. Danes so vidni le na nekaterih mestih.


V Pulju, za stavbo sedanje banke na Forumu ali za Arheološkim muzejem Istre, kjer je vidna večja površina arheoloških ostankov, so prezentirani ostanki malega rimskega gledališča. Skupaj z Areno, Avgustovim templjem, slavolokom Sergijevcev in Dvojnimi vrati so ti arheološki ostanki večinoma ohranjeni v polnem obsegu. Kamniti spomeniki, razstavljeni v parku okoli muzeja, tvorijo celoto, v kateri je čutiti sijaj in veličino antične kolonije Pole.

 Ohranjeni amfiteater v Pulju  Pulj Avgustov hram
 Rimski amfiteater v Pulju  Pulj Avgustov hram

V 19. stoletju so v Poreču od stavb izkopali ostanke velikega templja, ki je baje največji znani tempelj, posvečen bogu Marsu ali kapitolskim bogovom v Istri. Posamezni izkopani arhitekturni elementi so združeni in povzdignjeni na novi zid sredi templja, tako da pričarajo videz okrašenega zabata na pročelju. Sčasoma so v prostore templja prinesli tudi druge najdbe, tako da je ta sedaj lapidarij na odprtem. Videli bomo fragmente velikih kapitelov, kaneliranih stebrov kakor tudi monumentalne bloke z izklesanimi utori za odtekanje vode, ki izhajajo iz Foruma. Pred kratkim so začeli konzerviranje in prezentiranje dela pločnika antičnega foruma, katerega sestavni del je bil tudi tempelj. Skupaj z ostanki templja bo jasno videti del urbane opreme antičnega Parentiuma.

 Porec Neptunov hram Eufrazijeva bazilika v Porecu 
 Poreč Neptunov hram  Eufrazijeva bazilika v Poreču


Zraven današnjih naselij so v marsikaterem istrskem mestu odkrili ostanke starejših, prazgodovinskih, antičnih, rimskih in tudi zgodnjesrednjeveških naselbin, ki so bile uničene v vojnah ali zapuščene. Na 41 najdiščih, večinoma ob zahodni obali Istre, so gosto koncentrirana prazgodovinska arheološka najdišča: 19 gradišč, 22 nekropol in 8 votlin. Gradnja avtoceste je prispevala k raziskovanju še neraziskanih območij, tako da je bila to nova priložnost za prezentiranje arheoloških najdb na odprtem. Nobeno izmed arheoloških najdišč, razen Brionov, Simonovega zaliva in deloma Nezakcija namreč ni urejeno kot arheološki park, čeprav so nekatera dostopna za ogled, če radovednež ve, kaj išče.


Več pa na tej povezavi.

Vir:

http://revitas.org/ 

 

Read 1009 times sreda, 13 november 2019 19:17

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 207 gostov in ni članov .

Top