Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit
Obdelava kamna Lice kamnitega suhozida

Obdelava kamna

Uporabljamo več načinov obdelave vidnih površin kamnitega končnega izdelka. Nekoč so bile vse površinske obdelave ročne, danes se tudi najbolj značilne ročne obdelave izvajajo s pomočjo strojev.

 

BUNJASTA površina (bunja) je grobo obdelana površina s pomočjo odbijača (sekača), ki odbija vzporedno s fasado bloka (ročno ali strojno). Tako obdelani kamen se običajno uporablja za zidavo ali oblogo zidov in škarp.

ŠPIČENA površina je obdelana s pomočjo "špice" (dleta) in kladiva. Ločimo fino, srednje in grobo špičeno površino.

ŠTOKANO površino dosežemo z uporabo nabrazdanega kladiva, ali posebnih nabrazdanih nastavkov. Površina je enakomerno razbrazdana in je primerna za izdelke na prostem. Običajno štokajo rezano (žagano) površino ročno ali strojno.

PRASKANA površina je podobna štokani, le da brazde niso enakomerno porazdeljene, ampak so podolgovate in potegnjene v različnih smereh. Taka površina je primerna za površinsko obdelavo tlakov na prostem.

KLESANA površina je obdelana z ravnim dletom, na ta način je mogoče dobiti zelo ravne površine.

REZANA (ŽAGANA) površina nastane takrat, ko se kamniti blok razžaga s klasičnimi polnojarmeniki ali diamantnimi žagami brez dodatne obdelave.

BRUŠENA površina je obdelana z (diamantnimi ) brusi. S tem se odstranijo sledovi žaganja. Glede na granulacijo brusov ločimo grobo in fino brušene površine.

POLIRANA površina nastane če fino brušeno površino spolirajo s polirnimi brusi. To je najboljša industrijska obdelava. Največ izdelkov iz kamna obdelajo do te stopnje.

PESKANO površino dobimo tako, da jo obdelujemo s curkom abrazivnega sredstva pod pritiskom (običajno kremenčev pesek). Taka površina je enakomerno groba in se ne sveti. Peskanje se uporablja za čiščenje starega kamna od nesnage in patine.

ŽGANA površina je termično obdelana. Običajno se magmatska kamnina (granit) obdela s plamenom in hitrim ohlajenjem z vodo. Na površini se luščijo luske, dobljena površina je enakomerno groba in ima rustični videz.

JEDKANA površina nastane takrat, kadar žagano površino polijejo z razredčeno kislino. Površina se ne sveti, je rahlo valovita in daje videz starosti. Uporablja se za izdelke na prostem.

Kamnita pravljica v notranjosti doma

Kamnita pravljica v notranjosti hiše

Logo ZVKDS iz vsebine Prironika o suhozidni gradnji

logo revitas obrezan

REVITAS - Revitalizacija istrskega podeželja in turizma na istrskem podeželju je čezmejni projekt, ki ga sofinancira Evropska unija skozi Program čezmejnega sodelovanja Slovenija – Hrvaška 2007 – 2013 (IPA – instrument predpristopne pomoči).

More in this category: Primeri slabe prakse »

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 105 gostov in ni članov .

Top