Grozd te vrste je kar velik, srednje nabit in dokaj razvejan. Kadar pa grozdje dozori ima dokaj temno rdeče – modrikasto barvo. Jagode so ponavadi srednje velikosti in so prevlečene z debelo jagodno lupino. Jagodno meso je lahko nekako kislega okusa. Včasih lahko pride do tega, da zorjenje ni pravilno in prav zaradi tega so lahko jagode zelo svetle barve. In te vsebujejo tri podolgovate peške. List refoška je okroglaste obilke (lahko je tri ali petdelen) na zgornji strani temnozelene barve, spodnja stran pa je obrasla z volneno prevleko. List je nepravilno in koničasto nazobčan. Listni pecelj in žila je rdečkaste barve, in zaradi moči trte je zelo odporna proti različnimi boleznimi. Tako imenovani » popki « omogočajo kar velik pridelek, glede zasaditve je boljše če jo zasadimo v širokih vrstah. To vino je polno (28g eknstrata), vrednost alkohola se giblje okoli 12 vol %. Ima tudi dobro kislino, ki povprečno vsebuje 7 %. Ima posebno aromo in se dobro prilega istrskim jedem.To vino se zelo dobro prilega pikanstnim sirom, mesnim jedem in divjačini. Na obali pa se letno odvija (nekaj dni) » praznik refoška », kjer prirejao pokušine in tekmovanja v kakovosti vina.
Rdeče vino ja na splošno boljše za naše zdravje v primerjavi z belim. Zlato pravilo je, da bolj ima vino rdeče – vijolične barve, bolj je zdravilno za nas. To pa seveda pomeni v zmernih količinah. Vino je lahko zdravilno le v manjših količinah ( 1 deciliter pri hranljivem in polnovrednim obrokom dnevno). Belo vino je tudi vir antioksidantov vendar pa ima veliko manj flavonoidov. Med najbolj » zdravilnimi » sortami spadajo nedvomno refošk, teran in tudi cviček, ki je mešanica več vrst. Vendar tukaj sta najbolj » bogata » vina nedvomno refošk in teran zaradi lesno – okrepljene arome.
Vino je zdravilna pijača in lahko tudi pomaga pri izgubi maščobe ( naj bi upočasnejval rast maščobnih celic ). Ker spada med zdravilne pijače ( v zmernih količinah ) je lahko priporočljivo za: zdravo srce ter čisto ožilje, čiščenje krvi, pomaga proti anemiji, povečuje odpornost, izboljša prebavo, blaži menstrualne bolečine, zmanjšuje nastanek žolčnih kamnov in še veliko več.
Viri in literatura:
- Gradivo za turistične vodnike Obala 2014, Iztok Bončina
- https://sl.wikipedia.org/wiki/Refo%C5%A1k
- http://zdravje.online/vino