Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit
Fasadne odprtine in fasadno stavbno pohištvo Primer izvedbe lesenih polken

Fasadne odprtine in fasadno stavbno pohištvo

Okna imajo obliko pokončnih pravokotnikov z razmerjem med stranicami svetle odprtine 1:1,2 ali 1:1,3. So razmeroma majhna, dolžina krajše stranice se giblje med 80 in 90 cm. Fasadne odprtine so razvrščene v tri do štiri (včasih tudi več osi) na glavni fasadi.

Okenska krila so dvojna lesena, z enojnimi šipami. Vsako krilo je predeljeno s po eno ali dvema vodoravnima letvicama. V hlevih in kleteh so se ohranila enokrilna okna majhnih dimenzij z notranjim lesenim polknom, redkeje s steklenim krilom.

fasade 1fasade 2

Najpogostejša oblika polken

Najbolj preprosta in najbolj običajna oblika polken je polna lesena, izdelana iz dveh plasti desk, medsebojno pritrjenih z železnimi žeblji. Zunanja plast je iz navpičnih desk, medtem ko so notranje deske vodoravne. Iz osnovne oblike so se kasneje razvile različne variacije, zelo redka pa so kovinska polkna.

Hlevska in kletna vrata so polna lesena, izdelana po podobnem principu kot polkna, s po dvema vrstama desk širine najmanj 15–20 cm, položenih pravokotno druga na drugo in medsebojno pritrjenih z železnimi žeblji. Izvedbe so različne: od enostavnih iz  neobdelanih desk do mizarsko zahtevnejših izdelkov. Glede na širino svetle odprtine so vrata eno ali dvokrilna, pojavljajo pa se tudi variante z dvema nesimetričnima kriloma, od katerih je ožje fiksno, oziroma se odpira po potrebi.

Pri stanovanjskih vhodnih vratih je zaslediti še večjo pestrost oblikovanja in zahtevnejša estetska merila. Večkrat so v zgornjem delu lesenih kril zastekljene in zamrežene pravokotne odprtine.

Posegi v naseljih
Večina oken je dotrajanih. Ko se nadomeščajo z novimi, morajo ta biti po metodi rekonstrukcije izdelana po vzoru obstoječih, in sicer tako glede dimenzij in oblike, kot glede materiala in njegove obdelave. Problem so termična stekla, ki zahtevajo okenska krila z debelejšimi okvirji. Njihova namestitev se, razen v primerih posameznih kulturnih spomenikov, dovoljuje zaradi zahtev po energetski učinkovitosti. Leseni deli se premažejo z nesvetlečim zaščitnim premazom proti škodljivcem ali z oljnato barvo (mini, rjava, umazano bela...). Na oknih v pritličjih se morajo ohraniti originalne kovinske mreže. S teh je treba ročno očistiti rjo ter jih premazati s protikorozivnim in zaščitnim premazom antracitne barve.

Ko se obnavljajo leseni deli stavbnega pohištva, mora veljati posebna pozornost kovinskim delom: pantom, kljukam, zapahom..

fasade 14fasade 15fasade 16

Primeri kljuk in zapahov

Polkna se obnovijo natančno po vzoru originalnih (po materialu in načinu obdelave, obliki, velikosti, načinu zapiranja). Nanje se pritrdijo železni panti, ki se ulegajo v železne nosilce na ertah. Večina originalnih nosilcev in precej pantov je ohranjenih: ti se zberejo, očistijo, premažejo z antikorozivnim in zaščitnim premazom antracid barve ter ponovno namestijo na polkna. Manjkajoči deli se izdelajo natančno po vzoru obstoječih, iz kovanega železa. Stara kovinska polkna se ohranijo in sanirajo tako kot drugi kovinski deli.

Pomembno je, da se posamezni primeri vhodnih vrat obravnavajo individualno zaradi pričevalnosti o pestrosti nekdanje ljudske ustvarjalnosti. Če jih zaradi dotrajanosti ni mogoče ohraniti po metodi konservacije, jih je treba obnoviti po metodi rekonstrukcije v smislu replike. Manjkajoči deli se dopolnijo z novimi, izdelanimi po vzoru originalnih po dimenzijah, obliki, materialu in njegovi obdelavi. Ohraniti, sanirati in ponovno uporabiti je treba originalne kovinske dele (nosilce vrat, pante, kljuke, ključavnice, zapahe, držala, zaščitne mreže na zastekljenih delih).

Številni lastniki želijo nad vhodna vrata v stanovanje postaviti zaščitni nadstrešek. To je mogoče, vendar so omejitve v dimenzijah, materialih in obliki. Konstrukcija ne sme biti zidana oziroma lesena in krita s korci. Dopusten je pločevinast nadstrešek, izdelan po vzoru tradicionalnih, ki se pojavljajo v preprosti ploščati obliki ali kot majhne strešice, včasih z estetsko obdelanimi robovi. Kot druga možnost se ponuja kovinskosteklena kon strukcija. V obeh primerih mora biti konstrukcija konzolno pritrjena na fasado, njene dimenzije pa morajo biti prilagojene širini vrat tako, da segajo za približno 20 cm čez kamnite vratne okvirje, v globino pa ne presegajo 70 cm. Idealno bi bilo, da bi se ta motiv znotraj posameznega naselja poenotil, kar bi po svoje tudi prispevalo k vzdrževanju reda in dobremu občutku skupnega načrtovanja prebivalcev, ki jim ni vseeno za podobo vasi.

Novogradnje zunaj naselij

Pri novogradnjah so okna večja, pojavljajo se tudi balkonska okna: pomembno je, da se ohrani razmerje med površino fasade in površino odprtin, njihova razporeditev ter da so okna dvokrilna, opremljena s polkni. Materiali so lahko novi, kot na primer PVC in kovina, le da so barvno usklajeni s tradicionalnimi.

 

Logo ZVKDS iz vsebine Prironika o suhozidni gradnji

logo revitas obrezan

REVITAS - Revitalizacija istrskega podeželja in turizma na istrskem podeželju je čezmejni projekt, ki ga sofinancira Evropska unija skozi Program čezmejnega sodelovanja Slovenija – Hrvaška 2007 – 2013 (IPA – instrument predpristopne pomoči).

Read 12023 times torek, 28 januar 2020 18:13

Image Gallery

Image Gallery

More in this category: « Streha Istrsko ognjišče »

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 118 gostov in ni članov .

Top