Je predvsem zelo aromatična sorta in je razširjena po vseh vinorodnih deželah v Sloveniji. In kljub temu ima povsod neke svoje posebne vonjalne značilnosti. To vino izvira iz Male Azije in prav zaradi tega spada pod najstarejšo sorto. Lahko jo najdemo po celinah ampak ni preveč razširjena vrsta. V Sloveniji sta najbolj znana Muškat Ottonel in Rumeni Muškat, ki sta po izvoru različna. Poznamo pa okoli 150 sort, tukaj so grški raziskovalci med posameznimi sortami ugotavljali genetsko značilnost. To vino je zlato rumene barve in prepletajo se vonjave limone, vanilije, muškata, vrtnice in breskve. To vino je polnejše in ima tudi dolg pookus vendar v slabih letih je bolj kisel. Okus je pogosto sladek in kot je že omenjeno zelo obstojen. V polsladkih in sladkih različicah se prileže sladicam. Grozd rumenega muškata je velik, valjast in je zelo nabit z jagodami. Jagode so srednje debele, okrogla in zlato rumene barve. Kjer ga pa dosega sonce je lahko rjavo zapečena. Meso je gosto, kožica debela in pridobi okoli 21%sladkorja in 7 promila kisline. List je srednje velik, petdelen z ostrimi zobci, ki so ob koncu rumeni. Je rodna in bujna sorta, ki rodi bogato in odlično muškatno aromo ampak zori pozno. V Podravju je aroma cvetna in fina, v Posavju je elegantna in polnejša, na Primorskem pa sestavljena in izrazita. Obstaja pa nekakšno pravilo, ki pravi, da ob koncu obroka svoje prijatelje počastimo s tem sladkim vinom.
Viri in literatura:
-Slovenska Istra, gradivo Obala za turistične vodnike, Iztok Bončina
- http://www.centerizobrazbe.com/Rumeni_mu%C5%A1kat.php
- http://www.vinaprus.si/sl/katalog-vin/11/rumeni-muskat/
- http://www.vinskadruzba.si/za-navdusence/vinske-sorte/